F-15EX: Η Boeing παρουσίασε τις δυνατότητες του μαχητικού στην Πολωνία – Πιθανή αγορά μέσω FMS;

Η Πολωνία δεν σταματά να επενδύει στην άμυνά της, αυτή τη φορά βάζοντας «στο μάτι» το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-15EX της αμερικανικής εταιρείας Boeing Defense.

Η Boeing παρουσίασε το μαχητικό αεροσκάφοςστην Πολωνία ως δυνητική αγορά μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ στη Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας MSPO, η οποία πραγματοποιείται στην πολωνική πόλη Kielce.

«Το ενδιαφέρον της Πολωνίας για το F-15EX επιβεβαιώνει την αφοσίωσή της στην ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των στρατιωτικών της δυνάμεων», δήλωσε ο Tim Flood, υπεύθυνος για τις πωλήσεις τις εταιρείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. «Το F-15EX προσφέρει ανώτερη διαλειτουργικότητα, δυνατότητα υποστήριξης και οικονομική προσιτότητα μαζί με ένα ισχυρό βιομηχανικό σχέδιο που θα υποστήριζε τον στόχο της Πολωνίας να αναπτύξει ανεξάρτητες αμυντικές ικανότητες».

Σύμφωνα με την Boeing, το F-15EX είναι το πιο ικανό πολεμικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων που παράγεται αυτή τη στιγμή.

«Το F-15EX είναι το πιο προηγμένο μαχητικό στον κόσμο με απαράμιλλη ικανότητα και ικανότητα επιβίωσης και είναι κατάλληλο για την ενίσχυση των αναγκών ασφάλειας της Πολωνίας. Μέσω της ενισχυμένης διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της ικανότητας για τεχνολογική ανάπτυξη και της οικονομικής διάρκειας ζωής 20.000+ ωρών του αεροσκάφους, το μαχητικό θα είναι αποτελεσματικό σε υπάρχοντα και μελλοντικά περιβάλλοντα απειλών».

Πρόσφατα, η Πολωνία ανακοίνωσε «εκτόξευση» στον αμυντικό προϋπολογισμό, φτάνοντας το 4% του ΑΕΠ της χώρας, ξεπερνώντας ΗΠΑ και Ελλάδα στην κατάταξη του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές της δαπάνες.