F-15EX: Η Ινδονησία υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης με την Boeing για την αγορά 24 προηγμένων μαχητικών [pics]

Η Ινδονησία υπέγραψε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την αμερικανική εταιρεία Boeing για την αγορά 24 προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15EX, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που βρίσκεται στο «στόχαστρο» της Τζακάρτα εδώ και αρκετό καιρό, μετά την προμήθεια μεταχειρισμένων Mirage 2000-5 του Κατάρ αλλά και τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας μετά την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας στο Σεντ Λούις, η χώρα του επιθυμεί τον πλήρη εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών αεροσκαφών της, με την Boeing να τονίζει στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ότι με τη συμφωνία για τα F-15EX, η Ινδονησία θα βρεθεί στην κορυφή των δυνάμεων με την δυνατότητα επίτευξης αεροπορικής κυριαρχίας.

Σημειώνεται ότι δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αναφορικά με το κόστος του δυνητικού εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο αναμένει την έγκριση του Κογκρέσου, ώστε να ξεκινήσει ουσιαστικά η διαδικασία υλοποίησής του.

Η Ινδονησία διαθέτει επί του παρόντος αεροσκάφη τύπου F-16 ρωσικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30, ενώ πέρσι συμφώνησε να αγοράσει 42 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale σε μια συμφωνία αξίας 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόσφατα, επιβεβαίωσε την προμήθεια μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage 2000-5.

Φωτογραφία αρχείου