F-15EX και F-35 θέλει η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ για να καλύψει το «κενό» της USAF – Τι περιλαμβάνει η λίστα 2,7 δισεκ. δολαρίων

Η Εθνική Φρουρά των ΗΠΑ έκανε σαφείς τις προθέσεις της, μέσω της Λίστας Μη Χρηματοδοτούμενων Προτεραιοτήτων που αφορούν έκτακτες χρηματοδοτήσεις προγραμμάτων εκτός του επίσημου προϋπολογισμού, για τον τρόπο με τον οποίο θέλει να καλύψει τις επιχειρησιακές της ανάγκες, με σημείο αναφοράς τα stealth αεροσκάφη τύπου F-35 και τα προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX.

Ειδικότερα, η Εθνική Φρουρά θέλει να καλύψει το «κενό» της USAF, η οποία αιτήθηκε, για το οικονομικό έτος 2025, χρηματοδότηση για την προμήθεια 98 αντί 104 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15EX, ενώ «έκοψε» και την απόκτηση έξι stealth μαχητικών αεροσκαφών. Η Πολεμική Αεροπορία, όπως γράψαμε προ ολίγων ημερών, προτίμησε να μειώσει τις δαπάνες της για προμήθειες, ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αντιθέτως να αυξήσει τις δαπάνες για προγράμματα έρευνας – ανάπτυξης, για δοκιμές και αξιολογήσεις εξοπλισμών.

Έτσι, τα 6 μαχητικά F-15EX και τα άλλα 6 stealth αεροσκάφη F-35 που «ακύρωσε» η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, μπήκαν στο «στόχαστρο» της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ, η οποία αιτήθηκε μέσω της Λίστας Μη Χρηματοδοτούμενων Προτεραιοτήτων, συνολική χρηματοδότηση 2,7 δισεκατομμυρίων. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εφικτό να δημιουργηθούν αφενός πέντε επιχειρησιακές μοίρες με F-35, που θα αυξήσουν τις δυνατότητές της στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και αφετέρου τρεις επιχειρησιακές μοίρες με F-15EX.

Η προμήθεια των 12 μαχητικών υπολογίζεται σε περίπου 1,35 δισεκ. δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν προγράμματα: