F-15EX: «Ναι» από την Γερουσία για την αγορά των προηγμένων μαχητικών

Πριν από μερικούς μήνες είχαν δημοσιευτεί αποκλειστικές φωτογραφίες, αλλά και πληροφορίες που αφορούσαν το νέο προηγμένο και ιδιαίτερα αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος της Boeing, το F-15EX «Adanced Eagle».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπο-επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας που είναι αρμόδια για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τις συμβάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έδωσε το «πράσινο φως» για το «ντοπαρισμένο» όπως το αποκαλούν, μαχητικό αεροσκάφος.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο  χρηματοδότησης του Υπουργείου Άμυνας για το δημοσιονομικό έτος 2020 προβλέπει 694,9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια αύξηση της τάξης των 20,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε σχέση με το 2019, στο οποίο περιλαμβάνεται η έγκριση αγοράς των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-15EX «Advanced Eagle».

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της υποεπιτροπής προτείνουν το ποσό των 992,4 εκατομμυρίων δολαρίων για 8 αεροσκάφη F-15EX για την Πολεμική Αεροπορία (USAF), εκ των οποίων τα δύο θα είναι δοκιμαστικά αεροσκάφη και θα υπόκεινται σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα έρευνας, ανάπτυξης, δοκιμών και  αξιολόγησης.

Το F-15EX, «Advanced Eagle» είναι η πιο πρόσφατη και εκσυγχρονισμένη έκδοση του παγκοσμίου φήμης μαχητικού αεροσκάφους F-15, το οποίο είναι εξοπλισμένο με καλύτερα αεροηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ, ενώ θα είναι ικανό να μεταφέρει περισσότερα από δώδεκα πυραύλους αέρος-αέρος.

Προφανώς, το νέο μαχητικό θα μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους αλλά και πυραύλους για επιθέσεις ενάντια σε ναυτικούς στόχους και απειλές, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαθέτει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενισχύοντας έτσι την προστασία του αλλά και την απρόσκοπτη επικοινωνία με φίλιες δυνάμεις στο πεδίο επιχειρήσεων.

Τέλος, το F-15EX διαθέτει νέους, ισχυρότερους κινητήρες που θα του θα προσφέρουν την δυνατότητα να αναπτύσσει μεγαλύτερες ταχύτητες και επιτάχυνση.

Πηγή: Defence Blog