F-15J: Οι «αετοί» της Ιαπωνίας αναβαθμίζονται στην έκδοση «Super Interceptor»

Η Πολεμική Αεροπορία της Ιαπωνίας θέλει να προχωρήσει στην πλήρη αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15J που διαθέτει και οι ΗΠΑ αποδέχτηκαν αυτή την πρόταση, με αποτέλεσμα να αναθέσουν στην αμερικανική Boeing ένα αρκετά σημαντικό συμβόλαιο αξίας 471,3 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρόγραμμα «Japanese Super Interceptor».

Ειδικότερα, το Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι η σύμβαση αφορά τον εκσυγχρονισμό περίπου 100 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15J  συμβόλαιο της Japan Air Self-Defense Force (ιαπωνικής Πολεμικής Αεροπορίας) στην έκδοση «Japanese Super Interceptor».

To πρόγραμμα αναβάθμισης

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης σειράς λειτουργικών συστημάτων, καθώς επίσης και την εν συνεχεία υποστήριξη της διαδικασίας αναβάθμισης των αεροσκαφών, ενώ ακόμα την ανάπτυξη, δοκιμή και παράδοση τεσσάρων εκπαιδευτικών προσομοιωτών για την εξοικείωση των πιλότων με τα νέα οπλικά συστήματα».

Μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15J κατά την διάρκεια ασκήσεων

Βάσει του χρονοδιαγράμματος, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028 και θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός πλαισίου Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS). Το Τόκιο επιθυμεί να εκσυγχρονίσει τις αεροπορικές του δυνάμεις εν μέσω αυξανόμενων απειλών  της Κίνας, της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας.

Σημειώνεται πως το Νοέμβριο του 2020, το Forbes ανέφερε ότι τα ιαπωνικά μαχητικά θα αποκτήσουν ένα νέα προηγμένα πιλοτήριο, ραντάρ, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα ζεύξης δεδομένων, που θα τους επιτρέψουν μεγαλύτερη ικανότητα διαλειτουργικότητας με τις αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ. Ωστόσο, πηγές πληροφόρησης τονίζουν πως τα μαχητικά F-15J δεν θα λάβουν νέους κινητήρες ή συστήματα ελέγχου πτήσης ούτε θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και βελτιώσεις σε ό,τι αφορά το ωφέλιμο φορτίο (οπλικά συστήματα) και την επιχειρησιακή εμβέλειά τους.

Με πληροφορίες από: Defence Blog