F-15K: Η Νότια Κορέα σχεδιάζει την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών με πρόγραμμα αξίας 2,9 δισεκ. δολαρίων

Η Διοίκηση Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας (DAPA) αποφάσισε να προχωρήσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15K, αξίας 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, υπό το πλαίσιο των Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (Foreign Military Sales – FMS).

Κατά την διάρκεια συνεδρίασης της DAPA, όπου αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η μείωση στο μισό της αρχικής παραγγελία προμήθειας των νέων μαχητικών αεροσκαφών τύπου KF-21 Boramae, συζητήθηκε το πρόγραμμα «F-15K Performance Improvement Project», που αφορά την αναβάθμιση των δυνατοτήτων των μαχητικών αεροσκαφών αεροπορικής υπεροχής της ROKAF.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης Προγραμμάτων Αμυντικών Προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας, τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15K θα ενσωματώσουν νέα λειτουργικά συστήματα που θα τους προσφέρουν βελτιωμένη ικανότητα αναγνώρισης στόχου για να πραγματοποιούν επιθέσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια.

Επίσης, θα εγκατασταθούν τα προηγμένα ραντάρ AESA τύπου AN/APG-82 αλλά και την ολοκληρωμένη σουίτα αισθητήρων και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου τύπου AN/ALQ-250 Eagle Passive Active Warning Survivability System (EPAWSS) της εταιρείας BAE Systems, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «όπλα» των πιλότων.

Συγκεκριμένα, τους προσφέρει τον μεγαλύτερο βαθμό επίγνωσης της κατάστασης της κατάστασης στο πεδίο επιχειρήσεων, με την γρήγορη ανίχνευση, αναγνώριση και αξιολόγηση πληροφοριών και απειλών, σε συνδυασμό με ισχυρά ηλεκτρονικά αντίμετρα (ECM). Δεν είναι τυχαίο ότι εγκαταστάθηκε στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης αναμένεται να διαρκέσει δέκα χρόνια και ως εκ τούτου θα ολοκληρωθεί το 2034, ενώ θα αφορά και τα 59 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15K, που αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» της ROKAF για την αεροπορική υπεροχή και άμυνα απέναντι στη Βόρεια Κορέα, καθώς αναπτύσσονται για να παρακολουθούν και να επιτηρούν την στρατιωτική εγκατάσταση πυρηνικών δοκιμών Punggye-ri και το πεδίο εκτόξευσης δορυφόρων Sohae.