F-16: Άρχισε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στην λειτουργία και στην χρήση των μαχητικών αεροσκαφών

Οι ΗΠΑ άρχισαν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πιλότους να πετούν μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16. «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα ευθυγραμμιστεί με τις θεμελιώδεις γνώσεις και δεξιότητες κάθε πιλότου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες», δήλωσε εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο περιοδικό Air & Space Forces.

Ένας «μικρός αριθμός» Ουκρανών πιλότων άρχισε να εκπαιδεύεται με την 162η πτέρυγα της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας της Αριζόνα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στα «βασικά στοιχεία των F-16», σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας.

Η 162η Πτέρυγα εκπαιδεύει πιλότους στη Βάση Εθνικής Φρουράς Morris Air, η οποία βρίσκεται στο Διεθνές Αεροδρόμιο Tucson.

Είναι η μόνη μονάδα στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που έχει επιφορτιστεί με την εκπαίδευση ξένων πιλότων σε F-16 στο πλαίσιο της καθημερινής της αποστολής. Η πτέρυγα έχει εκπαιδεύσει τους πιλότους περισσότερων από 20 χωρών στον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους.

Όπως σημειώθηκε, ένα τυπικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα F-16 διαρκεί περίπου έξι μήνες. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι Ουκρανοί πιλότοι είναι απίθανο να ακολουθήσουν ένα τυπικό μοντέλο, καθώς η εκπαίδευση θα προσαρμοστεί στην ανάγκη της Ουκρανίας να προστατεύσει τον εναέριο χώρος της από ρωσικά αεροσκάφη, drones και UAVs, καθώς και πυραύλους.

Όπως επισημαίνει και το ukrinform, ευρωπαϊκά κράτη εκπαιδεύουν επίσης Ουκρανούς πιλότους στον τρόπο χειρισμού του F-16.

Πηγή: ukrinform.net