F-16: Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων – Πού θα πραγματοποιηθεί και πόσο θα διαρκέσει

Οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκπαίδευση στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 ήδη από αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Κάισα Όλονγκεν, σε συνέντευξή της στο Reuters.

Η Ολλανδία είχε δηλώσει ότι σκόπευε να ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων «το συντομότερο δυνατό», αλλά δεν διευκρίνισε πότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η εκπαίδευση.

Η εκπαίδευση θα ξεκινήσει με δύο ομάδες 12 Ουκρανών πιλότων που έχουν ήδη εμπειρία να πετούν σοβιετικά μαχητικά αεροσκάφη MiG, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δύο ανώνυμες πηγές.

Ο Όλονγκεν πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός μαχητικών αεροσκαφών στοχεύει να οργανώσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-16 για Ουκρανούς πιλότους κατά τους επόμενους έξι μήνες. Η Δανία πιθανότατα θα επιλεγεί ως τοποθεσία για την εκπαίδευση, καθώς διαθέτει τους απαραίτητους προσομοιωτές πτήσης.

Η Ολλανδή ΥΠΑΜ πρόσθεσε ότι το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο θα συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους.

Η Ολλανδία δεν έχει λάβει ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα του Κιέβου για τα δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Συνήθως χρειάζονται περίπου 2,5 χρόνια για να εκπαιδευτεί ένας πιλότος μαχητικού στην Ολλανδία. Ωστόσο, σύμφωνα με έναν Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η βασική εκπαίδευση F-16 θα μπορούσε να διαρκέσει μόνο τέσσερις μήνες για έναν έμπειρο Ουκρανό πιλότο.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφίες Reuters