F-16 Block 70: Αυτά είναι τα δύο πρώτα μαχητικά Viper που παρέλαβε η Σλοβακία

Η Lockheed Martin παρέδωσε τα δύο πρώτα μαχητικά F-16 Block 70 «VIper» στη Σλοβακία, σε μια επίσημη τελετή στις εγκαταστάσεις της στο Greenville στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ωστόσο, το αεροσκάφος θα παραμείνει στις ΗΠΑ για την εκπαίδευση των πληρωμάτων συντήρησης. Η τελετουργική παράδοση του αεροσκάφους, ενός μονοθέσιου μοντέλου C και ενός διθέσιου μοντέλου D, αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην προγραμματισμένη απόκτηση 14 μαχητικών F-16, με την πρώτη παρτίδα αεροσκαφών να αναμένεται να φτάσει στη Σλοβακία έως μέσα του 2024. Οι παραδόσεις των Viper έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν το 2025.

«Με 11 ακόμη Σλοβακικά F-16 υπό παραγωγή και δοκιμή, δεσμευόμαστε να παραδώσουμε συνολικά 14 αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνεργασία μας», δήλωσε ο OJ Sanchez, γενικός διευθυντής του Integrated Fighter Group της Lockheed Martin.

Τα F-16 Block 70 «Viper» είναι εξοπλισμένα με το προηγμένο ραντάρ APG-83 AESA της Northrop Grumman, βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα, εκτεταμένη διάρκεια ζωής 12.000 ωρών και κρίσιμα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως το Automatic Ground Collision Avoidance System (Auto GCAS). Επίσης, θα διαθέτουν ένα νέο υπολογιστή αποστολής από την Raytheon, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύγχρονο πιλοτήριο με νέες οθόνες κ.ά.

Η προμήθεια των 14 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper στη Σλοβακία υλοποιείται βάσει μίας σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2019, αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Mε πληροφορίες από: Airforce Technology / Φωτογραφία Lockheed Martin