F-16 Block 70: Η Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση για την κατασκευή οκτώ μαχητικών για την Βουλγαρία

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση αξίας 151,4 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή οκτώ μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 Block 70 για την Βουλγαρία, και το πρόγραμμα ανάπτυξης προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2027, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το πρώτο μαχητικό αναμένεται να παραδοθεί το 2025.

Η Βουλγαρία επιθυμεί να αντικαταστήσει τα παλαιότερα αεροσκάφη τύπου MiG-29UB που διαθέτει και να εκσυγχρονίσει τις αεροπορικές της δυνάμεις, με φόντο και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει από το 2019 και τον Απρίλιο του 2022 το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση τεσσάρων F-16C Block 70 και τεσσάρων F-16D Block 70 και συνοδευτικού στρατιωτικού εξοπλισμού στη Βουλγαρία έναντι 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Έπειτα, στις 23 Νοεμβρίου του 2022, το βουλγαρικό κοινοβούλιο ενέκρινε με 159 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 3 αποχές, την επικύρωση δύο συμφωνιών για την απόκτηση των οκτώ μαχητικών F-16 Block 70. Με βάση αυτές τις συμφωνίες, το εκτιμώμενο κόστος θα κατατεθεί σε λογαριασμό καταπιστευματικού ταμείου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για όλες τις βουλγαρικές συμβάσεις για την απόκτηση εξοπλισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικές Πωλήσεις στο Εξωτερικό (FMS).

Το πρόγραμμα FMS καθιστά δυνατό μέρος των κεφαλαίων που καταβάλλονται από τη Βουλγαρία να κατατίθενται και να επενδύονται μέσω τραπεζικών και επενδυτικών λογαριασμών στην FED/NY και να δημιουργούν έσοδα για το βουλγαρικό κράτος, μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ΒΤΑ. Το ύψος των κεφαλαίων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αυτόν τον τρόπο θα καθοριστεί από το DSCA.

Με πληροφορίες και από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου