F-16: «Ενώνουν» τις δυνάμεις τους με τα F-22 για την ενίσχυση της δύναμης των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έρχονται για να καλύψουν προσωρινά το κενό που αφήνει η απόσυρση των F-15 από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα αεροσκαφών F-16C/D Fighting Falcons της USAF προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Kadena στην Ιαπωνία για να υποστηρίξει τη σταδιακή επιστροφή των F-15C/D Eagles στις ΗΠΑ.

Τα F-16 λειτουργούν από την 52η Πτέρυγα Μάχης των ΗΠΑ που εδρεύει στην αεροπορική βάση Spangdahlem της Γερμανίας και θα συνεργάζονται με τα F-22A Raptors της 3ης Πτέρυγας που αναπτύσσονται από την Κοινή Βάση Elmendorf Richardson, στην Αλάσκα.

Η ομάδα θα αντικαταστήσει προσωρινά τα F-15 Eagles στον Ινδο-Ειρηνικό για να εξασφαλίσει την «σταθερή παρουσία μαχητικών» στην περιοχή.

«Αυτές οι προσωρινές αναπτύξεις φέρνουν ένα ποικίλο σύνολο πλατφορμών στην περιοχή και παρέχουν την ευκαιρία για ενσωμάτωση, εκπαίδευση και λειτουργία με τις κοινές μας δυνάμεις και τους διεθνείς Συμμάχους και εταίρους μας», δήλωσε ο Διοικητής της 18ης Ομάδας Επιχειρήσεων, Συνταγματάρχης Χένρι Σαντς.

Η αεροπορική βάση Kadena έχει χρησιμεύσει ως κρίσιμο πλεονέκτημα για την αποτροπή απειλών, κυρίως από την Κίνα και τη διατήρηση της αεροπορικής ισχύος των ΗΠΑ στην περιοχή για δεκαετίες.

Από τον Νοέμβριο του 2022, πολλά F-22 έχουν προσγειωθεί στη βάση, μετά την ανακοίνωση της USAF ότι αποσύρει τα F-15.

Τα Falcons και Raptors θα συνδυάσουν τις δυνατότητές τους αέρος-αέρος, βοηθώντας τα εναπομείναντα μαχητικά Eagles με έδρα την Kadena να «αποτρέψουν και, εάν χρειαστεί, να υπερισχύσουν των επιθετικών ενεργειών που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον Ινδο-Ειρηνικό».

«Οι μονάδες φέρνουν τα δικά τους ξεχωριστά σετ δεξιοτήτων και εμπειρίες από όλο τον κόσμο για να ενισχύσουν τους Συμμάχους και τους εταίρους μας ενώ εργαζόμαστε μαζί για να διατηρήσουμε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Με πληροφορίες από: The Defense Post