F-16: Η Lockheed Martin σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή μαχητικών «σε περίπτωση που σταλούν στην Ουκρανία»

Η Lockheed Martin σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή των μαχητικών F-16, καθώς πολλές χώρες σκέφτονται να στείλουν τα δικά τους αεροσκάφη στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φρανκ Τζον.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, ενώ η εταιρεία δεν συμμετέχει άμεσα στις διαπραγματεύσεις για την πιθανή προμήθεια μαχητικών στην Ουκρανία, συμμετείχε σε πολυάριθμες συζητήσεις με τρίτα μέρη που σκέφτονται να δημιουργήσουν το απόθεμά τους σε F- 16 διαθέσιμα στο Κίεβο.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα επιθυμεί να προμηθεύσει την Ουκρανία με τα F-16 της θα πρέπει πρώτα να λάβει άδεια επανεξαγωγής από την Ουάσιγκτον.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους συμμάχους της να της παράσχουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, για την παροχή αεροπορικής υποστήριξης στα στρατεύματα καθώς επιδιώκουν να ανακτήσουν πόλεις και κωμοπόλεις στα ανατολικά και νότια.

Τα αεροσκάφη μπορεί να μην παραχθούν απευθείας από τις ΗΠΑ αλλά και από χώρες του ΝΑΤΟ. Η Πολωνία είναι έτοιμη να δώσει τα μαχητικά της στο Κίεβο μόλις η κυβέρνηση των ΗΠΑ εγκρίνει τις μεταφορές. Άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι πιο πιθανό οι πρώτες μεταφορές μαχητικών F-16 να γίνουν από τη Δανία ή την Ολλανδία.

Ποιά είναι τα τρία εμπόδια για την αποστολή των μαχητικών

Πρώτον, υπάρχουν ζητήματα επιμελητείας. Εκτός από την εκπαίδευση που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί πιλότοι πριν πετάξουν με τα F-16 (απαιτείται ελάχιστη περίοδος έξι μηνών προκειμένου οι πιλότοι της Ουκρανίας να γίνουν αρκετά ικανοί στη μάχη), το αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων απαιτεί επίσης ικανούς διαδρόμους για απογείωση και προσγείωση και βάσεις ικανές να τα φιλοξενούν.

Δεύτερον, υπάρχει το ερώτημα εάν η Ουκρανία χρειάζεται όντως τα F-16 όταν η Ρωσία έχει τον ισχυρό αντιαεροπορικό πύραυλο εδάφους-αέρος S-400 που έχει αναπτυχθεί στην κατεχόμενη Κριμαία και τη Λευκορωσία. Για να διατηρήσουν τα F-16, οι Ουκρανοί πιλότοι πρέπει να πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τον εντοπισμό. Ωστόσο, αν παραμείνουν χαμηλά, αυτό θα περιόριζε σημαντικά τις δυνατότητες των μαχητικών.

Τρίτον, ο κύριος αποτρεπτικός παράγοντας είναι η ανησυχία ότι η αποστολή F-16 στην Ουκρανία θα «ξεπεράσει» τα όρια που ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να θεωρήσει πρόκληση, στην οποία θα μπορούσε να απαντήσει κλιμακώνοντας την σύγκρουση με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Πηγή: The Eurasian Times