F-16: Η Ολλανδία υπόσχεται να παραδώσει έξι ακόμη μαχητικά στην Ουκρανία

Η Ολλανδία θα παραδώσει άλλα έξι μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των αεροσκαφών που έχει υποσχεθεί στα 24, δήλωσε σήμερα η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Καγίσα Όλονγκρεν.

«Η Ολλανδία ετοιμάζει έξι επιπλέον αεροσκάφη F-16 για παράδοση στην Ουκρανία» δήλωσε η Όλονγκρεν μέσω ανάρτησής της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. «Η αεροπορική υπεροχή της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσει την ρωσική επιθετικότητα».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι η προγραμματισμένη πώληση των έξι μαχητικών στην ιδιωτική εταιρεία στρατιωτικών αεροσκαφών Draken International είχε ακυρωθεί, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να κάνει την επιπλέον δέσμευση στο Κίεβο.

«Η Ολλανδία σταμάτησε τις συζητήσεις για πιθανή πώληση 6 μαχητικών αεροσκαφών F-16», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Και τα δύο μέρη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πώληση και η παράδοση αυτών των F-16 δεν θα πραγματοποιηθούν βραχυπρόθεσμα».

Η Όλονγκρεν έχει δηλώσει ότι το σχέδιο ήταν να αποσταλούν τα πρώτα μαχητικά στην Ουκρανία φέτος, μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση πιλότων στις συμμαχικές εγκαταστάσεις στη Ρουμανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, Ρουστέρμ Ουμέροφ, με ανάρτησή του στο Χ ευχαριστεί την Ολλανδία για τα επιπλέον μαχητικά.

Με πληροφορίες από: Politico, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters