F-16: Η Ρουμανία παρέλαβε νέα παρτίδα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών που αγόρασε από τη Νορβηγία [pics]

Η Ρουμανία υποδέχτηκε νέα «παρτίδα» τριών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 στο πλαίσιο συμφωνίας προμήθειας που υπέγραψε η χώρα με τη Νορβηγία στα τέλη του 2022, με την ρουμανική Πολεμική Αεροπορία να ενισχύεται με πιο σύγχρονα πτητικά μέσα, καθώς ο στόλος των σοβιετικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου MiG-21 έχει αποσυρθεί.

Όπως αναφέρει και η σχετική ανακοίνωση Τύπου του ρουμανικού Υπουργείου Άμυνας, η απόκτηση της νέας παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και του σχετικού «πακέτου» εξοπλισμού και υπηρεσιών υλικοτεχνικής υποστήριξης θα διασφαλίσει την αύξηση της ασφάλειας της χώρας, υπερασπίζοντας τον εθνικό – νατοϊκό εναέριο χώρο, σε καιρό ειρήνης αλλά και σε καταστάσεις κρίσης, ενώ ενισχύεται ο βαθμός διαλειτουργικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο του 2022, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αξίας 388 εκατομμυρίων ευρώ, για την πώληση 32 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, τα οποία θα «περάσουν» πρώτα μια φάση εκσυγχρονισμού και επισκευών προτού παραδοθούν στο Βουκουρέστι, το οποίο θέλει να εκσυγχρονίσει την Πολεμική της Αεροπορία.

Αυτό θα επιτευχθεί με την αγορά των F-16, που θα τους επιτρέψει μια πιο «ομαλή» σταδιακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια στην χρήση και λειτουργία των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35, τα οποία ήδη διαθέτει η Νορβηγία και για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον και η Ρουμανία. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει και την παράδοση κιτ εκσυγχρονισμού για τα μεταχειρισμένα F-16 που αγόρασε το Βουκουρέστι.