F-16: Μπαχρέιν, Ιορδανία και Μαρόκο αναβαθμίζουν τα οπλικά συστήματα των μαχητικών τους

Η αμερικανική εταιρεία L3Harris Technologies ανέλαβε την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 για το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Μαρόκο, με συμβόλαιο αξίας 29 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ως μέρος της συμφωνίας, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας θα ενσωματώσει 105 «έξυπνα» συστήματα απελευθέρωσης όπλων στα μαχητικά.

Το νέο σύστημα θα επιτρέπει στο F-16 να μεταφέρει διπλάσιο αριθμό έξυπνων πυρομαχικών και το καθιστά συμβατό με κατευθυνόμενα όπλα 226 κιλών και 453 κιλών.

«Τα συστήματα απελευθέρωσής μας παρέχουν πρόσθετες επιθετικές δυνατότητες, ενώ δίνουν στους διοικητές την ευελιξία να αναπτύξουν τη σωστή δύναμη πυρός για κάθε αποστολή», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας L3Harris, Ed Zoiss.

Πρόσθεσε ότι το «αποδεδειγμένο σε μάχη» σύστημα απελευθέρωσης παρέχει αντιστοιχία πυρομαχικών, επιτρέποντας στους διοικητές να στείλουν το «σωστό όπλο τη σωστή στιγμή στον σωστό στόχο».

Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από τη Lockheed Martin, το F-16 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων για μάχες αέρος-αέρος και αποστολές επίθεσης αέρος-εδάφους.

Όταν βρίσκεται σε λειτουργία αεροπορικής μάχης, το F-16 μπορεί να εντοπίσει στόχους σε όλες τις καιρικές συνθήκες και να ανιχνεύσει αεροσκάφη που πετούν χαμηλά. Μπορεί να πετάξει περισσότερα από 860 χιλιόμετρα, χτυπώντας στόχους με υψηλήακρίβεια.

Το 2019, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την προμήθεια 25 μαχητικών F-16C/D Block 72 στο Μαρόκο με εκτιμώμενο κόστος 3,79 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παράλληλα, η Ιορδανία και το Μπαχρέιν είναι έτοιμες να λάβουν επιπλέον αεροσκάφη F-16 Block 70 από τη Lockheed Martin, πιθανότατα στις αρχές του 2024.

Πηγή: The Defense Post