F-16 στην Ουκρανία: Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα δυτικά αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης; – Ο κίνδυνος των S-400

Η Ουκρανία πιέζει ολοένα και περισσότερο τους δυτικούς συμμάχους της να της παραδώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16, για να βοηθήσουν στην αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, δήλωσε πρόσφατα πως ακόμα και ένας μικρός αριθμός μαχητικών θα ήταν «αρκετός» για να είναι επιτυχημένη η ουκρανική αντεπίθεση.

Ο ισχυρισμός του Ουκρανού αξιωματικού δημιουργεί αμφιβολίες και ερωτήματα, σχετικά με το πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα F-16 στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας.

«Θα κάνει περισσότερο περίπλοκες τις ουκρανικές επιχειρήσεις»

Αν και ένα προηγμένο μαχητικό πολλαπλών ρόλων, ένας μικρός αριθμός F-16 δεν θα είναι ικανός να προσφέρει αεροπορική υπεροχή στην Ουκρανία ούτε να «σπάσει» τις βαριά οχυρωμένες αμυντικές γραμμές της Ρωσίας, όπως υποστηρίζουν σε άρθρο τους οι Bremer και Grieco*.

«Το να κάνουμε τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας πιο πολύπλοκες είναι μια κακή στρατηγική. Η απλότητα είναι μια αρχή του πολέμου και η στροφή προς έναν δυτικό τρόπο αεροπορικού πολέμου θα ήταν μια εγγενώς πολύπλοκη προσπάθεια και θα αυξήσει τις πιθανότητες αποτυχίας», τονίζουν.

Η απειλή των S-400 και το κενό στην ουκρανική αεράμυνα

Για να πετύχει, η Ουκρανία θα χρειαστεί να καταστρέψει τους ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM), ειδικά την απειλή των S-400. Τα προηγμένα ρωσικά συστήματα αεράμυνας έχουν πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές από τους πυράυλους HARΜ, οι οποίοι θα εξοπλίζουν τα F-16 που θέλει να αποκτήσει το Κίεβο. «Με απλά λόγια, ένας ‘αγώνας’ μεταξύ ενός περιορισμένου αριθμού ουκρανικών F-16 και του μεγάλου αποθέματος SAM της Μόσχας θα είναι μια χαμένη υπόθεση για το Κίεβο».

Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η Ουκρανία, αντί να προσπαθεί να αποκτήσει την αεροπορική υπεροχή, θα πρέπει να εστιάσει στο να καλύψει τα «κενά» στην αεράμυνά της. Στην διάρκεια της αντεπίθεσης, τα ουκρανικά στρατεύματα προχωρούν σε ανοιχτά πεδία, καθιστώντας τα ευάλωτα σε ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

«Η Ουκρανία χρειάζεται κινητά και αυτόνομα συστήματα αεράμυνας, όπως το αμερικανικής κατασκευής AN/TWQ-1 Avenger και το γερμανικής κατασκευής Gepard, ικανά να προστατεύουν τα ουκρανικά στρατεύματα καθώς προελαύνουν».

Δυτικοί σύμμαχοι έχουν ήδη αποφασίσει να αρχίσουν την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά F-16, ωστόσο πρώτα θα πρέπει να αναλογιστεί τις συνέπειες που θα έχει η παράδοση τέτοιων μαχητικών στο πεδίο της μάχης. Αν και η Ουκρανία χρειάζεται όσους εξοπλισμούς μπορούν να της παρασχεθούν για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλλει στο έδαφός της, πρέπει να είναι σίγουρο ότι τα όπλα που της δίνονται είναι προς όφελός της και δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα.

Gepard

*Ο συνταγματάρχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Maximilian Bremer ηγείται της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων στη Διοίκηση Αεροπορικής Κινητικότητας.

*Η Kelly Grieco είναι ανώτερη συνεργάτης του Προγράμματος Reimagining US Grand Strategy στο Stimson Center, επίκουρη καθηγήτρια σπουδών ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο Georgetown και συνεργάτης στο Brute Krulak Center του Πανεπιστημίου Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Πηγή: Defense News