F-16 στην Ουκρανία: Ρουμανία, Ολλανδία και Lockheed Martin ιδρύουν κέντρο εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, της Ολλανδίας και η Lockheed Martin υπέγραψαν Επιστολή Προθέσεων για την ίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων F-16 στη Ρουμανία.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Τολέδο της Ισπανίας, στις 29 Αυγούστου 2023.

Το εκπαιδευτικό κέντρο θα εγκατασταθεί στην 86η αεροπορική βάση της Ρουμανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Borcea της Ρουμανίας. Η Βασιλική Ολλανδική Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να αναπτύξει έναν αριθμό αεροσκαφών F-16 στην αεροπορική βάση. Οι εκπαιδευτές και το τεχνικό προσωπικό της Lockheed Martin, τπου κατασκευάζει τα αεροσκάφη, θα παρέχουν τεχνική υποστήριξη.

«Μέσω αυτού του κέντρου, η Ρουμανία δεσμεύεται να παρέχει ένα περιβάλλον εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας, με πρόσβαση σε τεχνικούς πόρους και τεχνογνωσία αιχμής όχι μόνο για τους Ρουμάνους πιλότους, αλλά και για εκείνους από τις Συμμαχικές χώρες και τα κράτη εταίρους. συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας», σχολίασε ο υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας, Angel Tîlvăr.

Μετά την απόσυρση των γερασμένων μαχητικών MiG-21 LanceR που αποτελούσαν τον πυρήνα του στόλου μαχητικών της Ρουμανίας, η χώρα προμηθεύτηκε μεταχειρισμένα F-16, 17 από την Πορτογαλία και επιπλέον 32 από τη Νορβηγία.

Η Ρουμανία είναι επίσης μέρος του διεθνούς συνασπισμού για να βοηθήσει την Ουκρανία να προμηθευτεί μαχητικά F-16. Στις 20 Αυγούστου 2023, η Δανία και η Ολλανδία υποσχέθηκαν να παραδώσουν τον αντίστοιχο στόλο μαχητικών τους, ακολουθούμενες από τη Νορβηγία. Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν επίσης εκπαιδεύοντας Ουκρανούς πιλότους να πετούν το F-16 από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Με πληροφορίες από: Aerotime Hub