F-16 στην Ουκρανία: Θα δοθούν μεσοπρόθεσμα, όχι ενόψει της αντεπίθεσης – Αρχίζει η εκπαίδευση Ουκρανών στα Abrams

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ διευκρίνισε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 και η ενδεχόμενη μεταφορά τους έχει ως στόχο να υποστηρίξει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και όχι βραχυπρόθεσμους στόχους, όπως μια επερχόμενη ουκρανική αντεπίθεση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στις 23 Μαΐου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εργάζονται με τους συμμάχους για να καθορίσουν τις λεπτομέρειες και τις ημερομηνίες της εκπαίδευσης στα F-16, διαψεύδοντας προηγούμενες αναφορές ότι ορισμένες χώρες την έχουν ήδη ξεκινήσει.

Υπενθυμίζεται πως ο Ύπατος Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε αναφέρει την Τρίτη, 23η Μαΐου 2023: «Είμαι ευτυχής που επιτέλους η εκπαίδευση πιλότων για τα F-16 έχει ξεκινήσει σε πολλές χώρες, στην Πολωνία για παράδειγμα. Θα πάρει χρόνο, αλλά το συντομότερο το καλύτερο».

Λίγες ώρες αργότερα ο πολωνός υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάστσακ αποπειράθηκε να ανασκευάσει όσα είπε ο κ. Μπορέλ. Ο κ. Μπλάστσακ διευκρίνισε πως η Βαρσοβία είναι απλά έτοιμη να αρχίσει να εκπαιδεύει ουκρανούς πιλότους στην χρήση των F-16.

Αρχίζει και η εκπαίδευση των Ουκρανών στα Abrams

Εντωμεταξύ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού στα άρματα μάχης Abrams.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ δήλωσε ότι «περίπου την επόμενη εβδομάδα», οι Ουκρανοί θα ξεκινήσουν την εκπαίδευση σε 31 άρματα μάχης Abrams που έφτασαν στη Γερμανία στις αρχές Μαΐου.

Σημειώνεται ότι περίπου 250 ουκρανικά τάνκερ θα φτάσουν στη Γερμανία αυτή την εβδομάδα. Η εκπαίδευση θα διαρκέσει περίπου 10 εβδομάδες.