F-16 στην Τουρκία: Αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΑΜ έφτασε στις ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις

Τουρκική αντιπροσωπεία μετέβη στις ΗΠΑ χθες Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία.

«Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια και ο εκσυγχρονισμός των F-16 το συντομότερο δυνατό, η τεχνική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Άμυνας μετέβη στις ΗΠΑ για συνομιλίες μετά από πρόσκληση των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2021 και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2022.

Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 μαχητικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 αεροσκάφη που έχει η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο απόθεμά της.

Ωστόσο, τον Ιούλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία που δημιουργεί ένα νέο εμπόδιο για το σχέδιο του Μπάιντεν να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία.

Η τροπολογία απαγορεύει την πώληση ή τη μεταφορά F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Άγκυρα, εκτός εάν ο Μπάιντεν πιστοποιήσει ότι η μεταφορά είναι προς τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα και εγγυάται στο Κογκρέσο ότι τις 120 ημέρες πριν από τη μεταφορά, η τουρκική κυβέρνηση δεν «παραβίασε την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας».

Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατέστησε σαφές ότι οι συνθήκες που σχετίζονται με την Ελλάδα δεν είναι «δεσμευτικές».

Με πληροφορίες από: Anadolu / Φωτογραφία αρχείου