F-16 στην Τουρκία: «Η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να προχωρήσει την πώληση των μαχητικών» λέει ο Λευκός Οίκος

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει στάση και θέλει να προχωρήσει με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Η θέση του προέδρου δεν έχει αλλάξει. Θα θέλαμε ακόμα να προχωρήσουμε σε αυτό», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι όταν ρωτήθηκε εάν ο Λευκός Οίκος έχει λάβει κάποια ένδειξη από το Κογκρέσο ενόψει του δεύτερου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος παρότρεινε τους δημοσιογράφους να απευθυνθούν στο γραφείο του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ για περισσότερες πληροφορίες. Ο γερουσιαστής έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, όσο η Άγκυρα δημιουργεί ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή. «Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να μιλήσω για τον πρόεδρο και τίποτα δεν έχει αλλάξει σχετικά με την επιθυμία του να προχωρήσει σε αυτό», πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα στην Ουάσιγκτον για 40 τζετ F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού τον Οκτώβριο του 2021 και περιμένει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Πηγή: Anadolu