F-16 στην Τουρκία: Τι όρους θέτει ο Μενέντεζ για την πώληση των μαχητικών

Καμία τύχη φαίνεται πως δεν έχει το αίτημα της Τουρκίας για την αγορά 40 αμερικανικών μαχητικών F-16 και τον εκσυγχρονισμό των 80 ακόμα αεροσκαφών που έχει η πολεμική αεροπορία της χώρας, μετά τις τελευταίες δηλώσεις Μενέντεζ.

Και αυτό γιατί ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ θέτει σκληρούς όρους στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους F-16, τους οποίους φαίνεται πως ο Τούρκος ηγέτης θα τους απορρίψει. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και στις δηλώσεις του στάθηκε στους όρους που θέτει στην Τουρκία για να πει το ναι στην πώληση των F-16.

Ειδικότερα, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι η πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένους όρους, όπως το να εγκαταλειψει τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας τύπου S-400, να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνική νησιά και να συμμορφωθεί με τις δυτικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οι δηλώσεις αυτές του γερουσιαστή αποκτούν μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός πως ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών σχέσεων έχει το δικαίωμα να ασκήσει μονομερώς βέτο.

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου