F-16 Viper: Αποκαλυπτικές εικόνες απόρρητη, υπόγεια στρατιωτική βάση της Ταϊβάν – «Μήνυμα» στην Κίνα

Η Πολεμική Αεροπορία της Ταϊβάν, γνωστή και ως ROCAF, έδωσε στη δημοσιότητα αποκαλυπτικές φωτογραφίες από υπόγεια, απόρρητη στρατιωτική βάση, στην οποία μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper εξοπλίζονται με διάφορους πυραύλους στο πλαίσιο αεροπορικής άσκησης, ωστόσο αυτό που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η απρόσμενη αυτή ενέργεια της Ταϊβάν, ειδικά σε μια τεταμένη χρονική συγκυρία με την Κίνα.

Στις εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται τεχνικοί της ROCAF οι οποίοι τοποθετούν πυραύλους αέρος – επιφανείας (αντιπλοϊκούς) AGM-84L «Harpoon», καθώς επίσης πυραύλους αέρος – αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου AIM-120C και πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου AIM-9L/M Sidewinder.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία εξοπλισμού των μαχητικών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας στρατιωτικής άσκησης «Han Kuang», με τους τεχνικούς να επιδεικνύουν την ικανότητά του να προετοιμάζουν ένα μαχητικό αεροσκάφος για απογείωση (scramble) σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

Αυτό που είναι πιο αξιοσημείωτο στις φωτογραφίες, ωστόσο, είναι η τοποθεσία στην οποία τραβήχτηκαν, με τους αναλυτές να ισχυρίζονται ότι τα οχυρωμένα υπόγεια υπόστεγα στα οποία βρίσκονται τα μαχητικά F-16 Viper βρίσκονται στην αεροπορική βάση Chiashan στην επαρχία Hualien. Πρόκειται για μια αρκετά απόρρητη στρατιωτική εγκατάσταση, την οποία η Ταϊβάν ελέγχει αυστηρά ως προς την πρόσβαση σε αυτήν και την δημοσιοποίηση πληροφοριών.

Έτσι, προκύπτει το εύλογο ερώτημα, γιατί ο στρατός της Ταϊβάν αποφάσισε να δημοσιεύσει αυτές τις φωτογραφίες στο Διαδίκτυο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ταϊβάν προχώρησε σε αυτή την ενέργεια σκόπιμα ώστε να στείλει ένα «ηχηρό» και σαφές «μήνυμα» αποτροπής στην Κίνα, η οποία έχει αυξήσει την προκλητική ρητορική της τους τελευταίους μήνες, όπως φάνηκε με τις δηλώσεις που έκανε το Πεκίνο αναφορικά με την ενδεχόμενη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν.