F-16 Viper: Αποκαλυπτήρια για την πρώτη «Οχιά» της Σλοβακίας – Θα παραλάβει συνολικά 14 αναβαθμισμένα μαχητικά [pics]

«Αποκαλυπτήρια» για το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος τύπου F-16 Viper (Block 70) που θα παραλάβει η Σλοβακία, έγιναν σε σχετική εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στο Γκρίνβιλ της Νότιας Καρολίνας, παρουσία του Σλοβάκου Υπουργού Άμυνας και υψηλόβαθμων Αμερικανών στελεχών.

Πρόκειται για το πρώτο από τα συνολικά 14 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 Viper που θα εντάξει η Πολεμική Αεροπορία της Σλοβακίας στο στόλο μαχητικών της, για να καλύψουν το «κενό» που άφησαν τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 που έστειλε στην Ουκρανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «παρθενική πτήση» του πρώτου σλοβακικού F-16 Viper θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, ενώ οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγμένη έκδοση Block 70 του μαχητικού διαθέτει το ραντάρ τύπου AN/APG-83 AESA της εταιρείας Northrop Grumman, ένα νέο υπολογιστή αποστολής από την Raytheon, σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16, αναβαθμισμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, σύγχρονο πιλοτήριο με νέες οθόνες κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η Σλοβακία έχει υπογράψει σύμβαση για να αποκτήσει πυραύλους αέρος – αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου AIM-120 AMRAAM,  πυραύλους αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου AIM-9X Sidewinder αέρος-αέρος, προγράμματα εκπαίδευσης και υλικοτεχνική υποστήριξη, ενώ η προμήθεια των 14 μαχητικών F-16 Viper υλοποιείται βάσει σύμβασης αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων της 31ης Ιουλίου του 2019.