OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Viper: Δεν πρόλαβε να πετάξει και καθηλώθηκε το πρώτο μαχητικό της Βουλγαρίας λόγω «αστοχίας συστήματος»

01/05/2025 - 16:22
F-16 Viper

Bulgarian Government Press Office/Handout via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Block 70 «Viper» που παρέλαβε πρόσφατα η Βουλγαρία καθηλώθηκε στο έδαφος λόγω αστοχίας συστήματος που εντοπίστηκε κατά τη διαδικασία αποδοχής, επιβεβαίωσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της γειτονικής χώρας, Πτέραρχος Νικολάι Ρούσεφ.

Η αστοχία εντοπίστηκε μετά την προσγείωση του αεροσκάφους στη Βουλγαρία στις 2 Απριλίου, αν και παραμένει ασαφές εάν το πρόβλημα παρουσιάστηκε κατά την πτήση ή μετά την άφιξή του.

«Η ανίχνευση αστοχίας συστήματος δεν σημαίνει ότι το αεροσκάφος είναι ελαττωματικό», δήλωσε ο Πτέραρχος Ρούσεφ. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αποδοχής βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και αποτελείται από δύο ξεχωριστές φάσεις: την τεχνική και την πτητική αποδοχή.

Ο Ρούσεφ δήλωσε ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο δοκιμαστικές πτήσεις πριν το αεροσκάφος τεθεί επίσημα σε λειτουργία. «Μόνο αφού ο πιλότος επιβεβαιώσει ότι το αεροσκάφος είναι αξιόπλοο, θα τεθεί σε επιχειρησιακή υπηρεσία με την Βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία», είπε.

Ο υπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ δήλωσε ότι έχει εξασφαλιστεί όλη η χρηματοδότηση για την απόκτηση των Viper, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών στην αεροπορική βάση Γκραφ Ιγκνάτιεβο, όπου θα είναι η βάση τους. Σημείωσε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη υλικοτεχνική υποστήριξη και η προμήθεια ανταλλακτικών.

Η επιχειρησιακή ανάπτυξη θα ξεκινήσει την ολοκλήρωση τόσο των τεχνικών όσο και των πτητικών αξιολογήσεων. Επιπλέον αεροσκάφη βάσει της αρχικής σύμβασης αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, με μια δεύτερη παρτίδα οκτώ αεροσκαφών να έχει προγραμματιστεί να φτάσει έως το 2027, σχηματίζοντας μια ολοκληρωμένη μοίρα.

Η κατάσταση του αεροσκάφους έχει γίνει σημείο πολιτικής διαμάχης στην γειτονική χώρα. Ο ηγέτης του κόμματος GERB και πρώην πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ επέκρινε τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ισχυριζόμενος ότι το αεροσκάφος δεν είναι λειτουργικό. Ζήτησε, μάλιστα, την απομάκρυνση του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας, εάν ο ισχυρισμός αποδειχθεί αληθής.

Ο Πρόεδρος Ράντεφ δεν επιβεβαίωσε άμεσα την κατάσταση του αεροσκάφους, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι το ζήτημα αναδεικνύει ευρύτερα προβλήματα στις προμήθειες και τον σχεδιασμό στον τομέα της άμυνας. Ο Ντίμιταρ Στογιάνοφ, πρώην υπουργός Άμυνας, επιβεβαίωσε ότι το αεροσκάφος δεν μπορεί προς το παρόν να πετάξει λόγω ελαττωματικού συστήματος.

Bulgarian Government Press Office/Handout via REUTERS

Ο Στογιάνοφ δήλωσε ότι το απαιτούμενο ανταλλακτικό δεν είναι διαθέσιμο στη Βουλγαρία επειδή δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό πακέτο παραγγελίας. Εξήγησε ότι τέτοιες βλάβες δεν είναι ασυνήθιστες σε νέα αεροσκάφη και πρέπει να επιδιορθώνονται πριν από την πτήση.

Σύμφωνα με τον Στογιάνοφ, το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Βουλγαρία είχε αποδεχτεί μια προσφορά που περιελάμβανε παράδοση ανταλλακτικών εντός 24 ωρών, αντί να επιλέξει ένα πακέτο χαμηλότερου κόστους με μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης.

Συνολικά, η Βουλγαρία έχει παραγγείλει 16 μαχητικά αεροσκάφη Viper, με δύο ξεχωριστές παραγγελίες, μία το 2019 και μία το 2022, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικής εποχής μαχητικά MiG-29.

Με πληροφορίες από: Novinite / Φωτογραφίες αρχείου Reuters

Tags: F-16 BLOCK 70F-16 VIPERVIPERΒΟΥΛΓΑΡΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ

Related Posts

Saildrone - Δανία
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Voyager: Η Δανία δοκιμάζει θαλάσσια drones επιτήρησης στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική [pics]

16/06/2025 - 21:28
USS Nimitz
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

USS Nimitz: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο κατευθύνεται στη Μέση Ανατολή – Αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ στην Ευρώπη

16/06/2025 - 18:55
Barak Magen
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Barak Magen: To νέο σύστημα του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού για να αντιμετωπίζει τα ιρανικά drones

16/06/2025 - 16:35

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: To 1917 η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιράν: ΜΜΕ αναφέρουν κατάρριψη ισραηλινού F-35 στην Ταμπρίζ – Διαψεύδει ξανά το Ισραήλ

Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και «κόβει στη μέση» το Αιγαίο

Voyager: Η Δανία δοκιμάζει θαλάσσια drones επιτήρησης στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική [pics]

F-14 Tomcat: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει δύο αμερικανικής κατασκευής μαχητικά του Ιράν [vid]

Νετανιάχου: «Το Ιράν μας φέρνει στο χείλος πυρηνικού πολέμου» – Δεν αποκλείει την εξόντωση του αγιατολάχ Χαμενεΐ

Νέο μπαράζ πυραύλων από το Ιράν κατά του Ισραήλ – Σειρήνες στη Χάιφα

Το Πακιστάν κλείνει τα σύνορα με το Ιράν και προειδοποιεί για την πυρηνική δύναμη του Ισραήλ

Top News

Mad Video Music Awards 2025: Οι πιο εκκεντρικές παρουσίες στο κόκκινο χαλί που μαγνήτισαν τα φλας

Δημοσκόπηση Alco: Το 49% των Ελλήνων θα πάει φέτος διακοπές – Οι μισοί σε εξοχικό ή σε φιλικό σπίτι

Μαρία Καρυστιανού: «Δέχτηκα απειλές εγώ και η οικογένειά μου για την προανακριτική για τα Τέμπη»

Μαρκ Ζούκερμπεργκ: Χλιδάτη εξόρμηση στο Αλεποχώρι με τη θαλαμηγό του - Το φωτογραφικό άλμπουμ των διακοπών του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert