OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Viper: Οι ΗΠΑ προμηθεύει ανταλλακτικά και ραντάρ αξίας 320 εκατ. δολαρίων για τα μαχητικά της Ταϊβάν

30/11/2024 - 08:34
F-16
Share on FacebookShare on Twitter
Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (29.11.2024) ότι ενέκρινε την δυνητική πώληση ανταλλακτικών και συστημάτων ραντάρ για μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-16 της Ταϊβάν, εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύμβαση προβλέπει πως ο εξοπλισμός αυτός θα προέλθει από υπάρχοντα αποθέματα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε ξένα κράτη, η DSCA (Defense Security Cooperation Agency).

«Η προτεινόμενη πώληση υπηρετεί συμφέροντα των ΗΠΑ, εθνικά, οικονομικά και ασφαλείας», καθώς υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ταϊβάν με σκοπό «να εκσυγχρονιστούν οι ένοπλες δυνάμεις της και να διατηρηθεί αξιόπιστη αμυντική δυνατότητα», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωσή της.

F-16 Viper

Η πώληση θα «βελτιώσει» τη δυνατότητα του στρατού της Ταϊβάν «να αντιμετωπίσει τρέχουσες και μελλοντικές απειλές διατηρώντας την επιχειρησιακή ετοιμότητα του στόλου της των F-16», πρόσθεσε. Η Κίνα και η Ταϊβάν συνυπάρχουν από το 1949 με χωριστές κυβερνήσεις. Το Πεκίνο ωστόσο θεωρεί τη νήσο αναπόσπαστο μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει ποτέ το ενδεχόμενο να κάνει χρήση βίας για να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα.

Οι ΗΠΑ, παρότι τυπικά δεν αναγνωρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν, είναι ο βασικός υποστηρικτής της σε διεθνές επίπεδο, διπλωματικά και στρατιωτικά. Η πώληση συμπεριλαμβάνει τόσο ανταλλακτικά για τα μαχητικά, όσο και ραντάρ τύπου AESA, πολύ πιο προηγμένα από αυτά που διαθέτουν. Έχει εγκριθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η DSCA ενημέρωσε όπως υποχρεούται δυνάμει της νομοθεσίας το Κογκρέσο χθες.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε από την πλευρά του πως αναμένει η πώληση να προχωρήσει εντός του μήνα. Τον περασμένο μήνα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη δυνητική πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας 2 δισεκ. δολαρίων στη νήσο, συμπεριλαμβανομένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας που έχει δοκιμαστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση για την πώληση έγινε προτού ο πρόεδρος της Ταϊβάν, ο Λάι Τσινγκ-τε, που τάσσεται απροκάλυπτα υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, αναχωρήσει σήμερα για περιοδεία στα νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού και Παλάου, τα μόνα έθνη του Ειρηνικού ανάμεσα στους 12 εναπομείναντες συμμάχους της Ταϊπέι, στο πλαίσιο της οποίας θα κάνει «ενδιάμεσους σταθμούς» στη Χαβάη και στο Γκουάμ.

Θα περάσει δυο βράδια στη Χαβάη κι άλλο ένα στο Γκουάμ, όπου θα έχει συναντήσεις με «παλιούς φίλους» και «μέλη κέντρων μελετών», ανέφερε προχθές Πέμπτη στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή του στην προεδρία της Ταϊβάν υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αξιωματούχοι της Ταϊβάν κάνουν συστηματικά επισκέψεις, που περιγράφονται ως ενδιάμεσοι σταθμοί, στην αμερικανική επικράτεια σε μετακινήσεις τους προς ή από χώρες του Ειρηνικού ή της Λατινικής Αμερικής, κάτι που αντιμετωπίζεται γενικά με οργισμένες αντιδράσεις από το Πεκίνο. Η Κίνα απαίτησε ξανά χθες οι ΗΠΑ να επιδείξουν τη «μέγιστη προσοχή» στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέτεινε πως δεν βλέπει καμιά δικαιολογία αυτή που χαρακτήρισε ιδιωτική, συνηθισμένη και ανεπίσημη στάση του κ. Λάι να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για «προκλήσεις» από το Πεκίνο.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: F-16 VIPERΗΠΑΚΙΝΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΤΑΙΒΑΝ

Related Posts

Sarmat
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Sarmat: Η Ρωσία δοκίμασε επιτυχώς τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο – Ικανοποίηση Πούτιν [vid]

12/05/2026 - 18:23
drones
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

ΗΠΑ και Ουκρανία κοντά σε συμφωνία για την συμπαραγωγή drones, μεταδίδει το CBS

12/05/2026 - 15:55
Iron Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Tο Ισραήλ έστειλε συστοιχία του Iron Dome και προσωπικό στα ΗΑΕ, αποκαλύπτει ο πρέσβης των ΗΠΑ

12/05/2026 - 13:16

Διαβάστε Επίσης

USV στη Λευκάδα: Οι ουκρανικές και ρωσικές χειρόγραφες σημειώσεις, η εξέταση στη ΔΥΚ και το μάθημα για το Αιγαίο

Καιρός σήμερα: Έντονες νεφώσεις αλλά με αύξηση της θερμοκρασίας – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1821 η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς

NATO: Επίθεση δέχτηκαν δύο Γερμανοί στρατιωτικοί στην Ολλανδία από μασκοφόρους άνδρες

Η Γροιλανδία θα διαπραγματευτεί την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών με διπλωμάτες του Τραμπ για την παρουσία Αμερικανών στρατιωτών

EURAC: Ο Α/ΓΕΑ Γρηγοριάδης συμμετείχε σύνοδο των Αρχηγών Πολεμικών Αεροποριών της Ευρώπης

CHENS 2026: Οι επαφές του Α/ΓΕΝ Κατάρα στη Σύνοδο Αρχηγών Ευρωπαϊκών Ναυτικών

Ισραήλ: «Καταστρέψαμε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο» [vids]

Top News

Eurovision 2026: O Akylas έβαλε «φωτιά» στη σκηνή του Α' ημιτελικού

Η Ιωάννα Τούνη έγινε έξαλλη με γυναίκα που την αποκάλεσε «ψωνάρα» - Το περιστατικό που μοιράστηκε στα social

Eurovision 2026: Η Σερτάμπ Ερενέρ αρνήθηκε να εμφανιστεί στον τελικό

Survivor: Εκτός κινδύνου ο Σταύρος Φλώρος μετά τον ακρωτηριασμό του - Έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert