F-16D Viper: Σπάνια φωτογραφία αμερικανικού μαχητικού εξοπλισμένο με το υπερηχητικό drone AQM-37D

Ένα αμερικανικό μαχητικό F-16C εξοπλισμένο με το drone AGM-37D

Ένα F-16D Viper της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την αεροπορική βάση Edwards φωτογραφήθηκε πρόσφατα κατά την προσγείωσή του στην αεροναυτική βάση Mugu, εξοπλισμένο με ένα υπερηχητικό drone τύπου AQM-37D κάτω από το φτερό του.

Σύμφωνα με τον Kedar Karmarkar, τον φωτογράφο που τράβηξε το στιγμιότυπο, το F-16D που απεικονίζεται συμμετείχε σε ασκήσεις μαζί με διάφορους άλλους τύπους αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η άσκηση «Γκρίζα Σημαία» του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, αλλά τράβηξε το ενδιαφέρον μετά την άφιξη των F-117 και ενός F-35C του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, λίγες μέρες αργότερα, ένα F/A-18F εθεάθη να πετάει από τη βάση εξοπλισμένο με τον νέο πύραυλο AGM-88G (Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range).

Πέρα από το μαχητικό F-16D Viper, συμμετείχαν και τα F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας, τα F-35 του Ναυτικού και Πεζοναυτών, τα F/A-18 Super Hornets και τα EA-18G Growlers.

Η Raytheon άρχισε να αναπτύσσει το υπερηχητικό drone AGM-37D το 1996 και έκανε την πρώτη του πτήση το επόμενο έτος. Το drone κατασκευάστηκε κυρίως ως στόχος αέρος-αέρος για στρατιωτικές ασκήσεις κατάρριψης, αλλά προσφέρει επίσης δευτερεύοντες ρόλους ως στόχος αέρος-εδάφους και υποκατάστατο βαλλιστικού πυραύλου.

Πηγή: The Drive