F-21: Το μαχητικό της Ινδίας με «DNA» από τα stealth F-22 και F-35 [vid]

Το F-21 είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος, σχετικά «άγνωστο» στους περισσότερους, αλλά όχι στους λάτρεις των μαχητικών αεροσκαφών και των αεροπορικών δυνάμεων, καθώς προορίζεται μόνο για μια συγκεκριμένη χώρα στον κόσμο, την Ινδία.

Παρόλο που η LM είναι η κατασκευάστρια εταιρεία, εντούτοις το F-21 δεν έχει τραβήξει τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όπως τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-22 και F-35, όμως το «μυστικό» του συγκεκριμένου μαχητικού είναι ότι μοιράζεται με αυτά ένα…»dna» της τάξης του πενήντα τοις εκατό!

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, το μαχητικό αεροσκάφος F-21 είναι ειδικά διαμορφωμένο για τις ανάγκες της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) και προσφέρει πρωτοποριακές ευκαιρίας για την ενίσχυση των αεροπορικών δυνάμεών της.

Το F-21 πρακτικά είναι μια νέα έκδοση του μαχητικού F-16, το οποίο θα έχει περίπου κατά 50% κοινά στοιχεία με τα stealth μαχητικά της LM F-22 Raptor και F-35.

Ο στόχος των Ινδών και το «κοινό DNA»

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Lockheed Martin: «Καταλαβαίνουμε τη μοναδική απαίτηση της Ινδίας και αυτή η προσφορά είναι ένας τρόπος να δείξουμε πόσο σημαντική είναι η Ινδία για την εταιρεία μας, είναι ένα μοντέρνο πιλοτήριο και έχει σημαντική ικανότητα να συνθέτει πληροφορίες.Αυτές είναι μοναδικές δυνατότητες που δεν προσφέρουμε σε καμία άλλη χώρα στον κόσμο».

Η ινδική αεροπορία (IAF) δήλωσε πέρυσι ότι σκοπεύει να προμηθευτεί 114 αεροσκάφη με κόστος περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το συγκεκριμένο ποσό αντικατοπτρίζει έτσι ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά deal των τελευταίων ετών.

Εκτός από τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας για την ινδική βιομηχανία, η παραγωγή των μαχητικών αεροσκαφών F-21 στην Ινδία θα δημιουργήσει και θα υποστηρίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας προμηθευτών από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων μηχανικών της  Lockheed Martin, αλλά και θέσεις εργασίας για την διαχείριση και βιωσιμότητα των προγραμμάτων αλλά και για την υποστήριξη των πελατών.

Σε ό,τι αφορά το «dna» που μοιράζεται με τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-22 και F-35, το F-21 έχει κοινά «συστατικά στοιχεία» καθώς επίσης «μοιράζονται» μια κοινή εφοδιαστική αλυσίδα παραγωγής και ανάπτυξης ενός ευρέος φάσματος εξαρτημάτων και τμημάτων. Περίπου οι μισές από τις εφοδιαστικές αλυσίδες του F-21 είναι κοινές με τα F-22 και F-35.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: National Interest