F-22: «Ετοιμοπόλεμα» τα stealth μαχητικά των ΗΠΑ – Έφτασαν στα ΗΑΕ για υποστήριξη

Τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-22 που είχαν «υποσχεθεί» οι ΗΠΑ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έφτασαν στην αεροπορική βάση της Al Dhafra, στην ευρύτερη περιοχή του Άμπου Ντάμπι, για την υποστήριξη των ΗΑΕ απέναντι στις πολλαπλές επιθέσεις που έχουν εξαπολύσει πρόσφατα οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Στις αρχές του μήνα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν συνομίλησε με τον πρίγκιπα διάδοχο του Αμπού Ντάμπι και ντε φάκτο ηγέτη των Εμιράτων Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν και στη συνέχεια η Ουάσινγκτον αποφάσισε να στείλει αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, συγκεκριμένα το αντιτορπιλικό USS Cole κλάσσης Arleigh Burke, καθώς επίσης και πληροφορίες για την αποτροπή νέων πυραυλικών επιθέσεων.

Όπως δήλωσε ο Υποπτέραρχος Greg Guillot: «Οι απαράμιλλες ικανότητες του F-22 σε ένα μεγάλο εύρος αποστολών και το γεγονός ότι μπορεί να επιχειρήσει με μεγάλο βαθμό διαλειτουργικότητας μαζί με συμμαχικές δυνάμεις, το καθιστούν ως το πλέον κατάλληλο αεροσκάφος για να αναπτυχθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου».

Τα F-22 της 1ης Πτέρυγας Μάχης της USAF βρίσκονται πλέον στην αραβική χώρα:

Και η Γαλλία στο «πλευρό» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η απόφαση των Αμερικανών έγινε μετά από συνεχόμενες επιθέσεις των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, που είχαν στο στόχαστρο στρατηγικές υποδομές, εγκαταστάσεις και στρατιωτικέ βάσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σημειώνεται πως για τον ίδιο λόγο, η Γαλλία αποφάσισε να θέσει σε «πολεμική ετοιμότητα» τις στρατιωτικές δυνάμεις που έχει στη σύμμαχη χώρα, με πρωταγωνιστές τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Όπως δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έπεσαν θύματα σοβαρών επιθέσεων στο έδαφός τους τον Ιανουάριο. Προκειμένου να δείξουμε την αλληλεγγύη μας με αυτήν τη φίλη χώρα, η Γαλλία αποφάσισε να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως για την προστασία του εναέριου χώρου της από οποιαδήποτε εισβολή. Τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία ανήκουν στη μόνιμη δύναμή μας, που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι, θα εμπλέκονται πλέον μαζί με τις συμμαχικές μας δυνάμεις [των ΗΑΕ] σε αποστολές επιτήρησης, εντοπισμού και αναχαίτισης εάν αυτό είναι απαραίτητο. Η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρατηγική εταιρική σχέση και η συνεισφορά μας αποτελεί μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας για αμυντική συνεργασία».

Με πληροφορίες από: The Hill