F-22: Τα Raptors θα καλύψουν το κενό που αφήνουν τα F-15 στην βάση Kadena της Ιαπωνίας

Μετά από αναφορές ότι η USAF απομακρύνει τα F-15 Eagles από την αεροπορική βάση Kadena της Ιαπωνίας, Αμερικανοί και Ιάπωνες αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι τα F-22 Raptors θα αναλάμβαναν το καθήκον των Eagles.

Την 1η Νοεμβρίου 2022, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε ότι δώδεκα F-22 Raptors θα αναπτυχθούν εκ περιτροπής στην αεροπορική βάση Kadena στο ιαπωνικό νησί της Οκινάουα, πραγματοποιώντας προς το παρόν εξάμηνες υπηρεσίες, μέχρι να βρεθεί μια πιο μόνιμη λύση.

Η απόφαση αυτή έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης απειλής από την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα στην περιοχή.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ αποφάσισε να αποσύρει τα F-15 Eagles από την αεροπορική βάση Kadena ως μέρος του σχεδίου εκσυγχρονισμού της. Η υπηρεσία θα ξεκινήσει την ανάπτυξη μαχητικών τέταρτης και πέμπτης γενιάς ως προσωρινό μέτρο αυτόν τον μήνα.

Ο αμερικανικός στρατός θα αποσύρει σταδιακά τα «γεράκια» από τη βάση τα επόμενα δύο χρόνια και θα τα αντικαταστήσει με μόνιμες μονάδες με πιο προηγμένες δυνατότητες. Ωστόσο, η υπηρεσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη λύση.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα F-22 είναι μια καλή επιλογή, καθώς τα F-15 είναι αρκετά «γερασμένα» και δεν θα ήταν αποτελεσματικά σε μία πιθανή σύγκρουση με την Κίνα ή την Βόρεια Κορέα. Τα αεροσκάφη πιθανότατα θα ταξιδέψουν από την αεροπορική βάση Elmendorf της Αλάσκας, μέρος των Πολεμικών Αεροποριών του Ειρηνικού.

Ωστόσο, το απόθεμα των Raptors είναι μικρό και η διαθεσιμότητά του είναι συχνά περιορισμένη για διάφορους λόγους. Οι ειδικοί αναρωτιούνται εάν τα Raptors θα είναι ικανά να βρίσκονται επί μονίμου βάσεως στην Ιαπωνία όταν τα Eagles αποσυρθούν πλήρως.

Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία αρχείου