F-35: «Άλλαξε χέρια» η ηγεσία του προγράμματος ανάπτυξης stealth μαχητικών

Ο Υποπτέραρχος Michael Schmidt ορκίστηκε ως νέος εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 και πλέον είναι υπεύθυνος για ένα από τα πιο περίπλοκα και ζωτικής σημασίας εξοπλιστικά προγράμματα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, το οποίο συνδέεται όχι μόνο με την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ αλλά και με πολλούς διεθνείς εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν παραδοθεί συνολικά περισσότερα από 800 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35, ενώ το πρόγραμμα ανάπτυξης και συνεργασίας παρέχει απαράμιλλες δυνατότητες σε συνεργάτες σε όλο τον κόσμο, με υψηλόβαθμο αξιωματούχο να λέει χαρακτηριστικά για το F-35 ότι: «Όταν ένα μαχητικό τέταρτης γενιάς συναντάει ένα μαχητικό πέμπτης γενιάς, το μαχητικό τέταρτης γενιάς πεθαίνει. Είναι τόσο απλό. Είναι ένα απίστευτο αεροσκάφος».

Εξελίξεις στο αμερικανικό ΠΝ

Πρόσφατα, έγινε γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα παραγγείλει λιγότερα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35C, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2023, από όσα θα μπορούσε να κατασκευάσει η Lockheed Martin.

Το U.S Navy έκρινε ότι είναι διαχειρίσιμο το «έλλειμμα» περίπου 50 μαχητικών που έχει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, τουλάχιστον μέχρι το 2030 και έτσι η παραγγελία νέων stealth αεροσκαφών τύπου F-35C είναι μόλις εννέα μαχητικά για το οικονομικό έτος 2023 και 15 μαχητικά ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, για να «κερδίσει» όμως σημαντικούς πόρους που εξοικονομήθηκαν, που τελικά θα διοχετευθούν σε άλλα προγράμματα.

Πρόοδος στα οπλικά συστήματα

Επίσης, όσον αφορά την πορεία του προγράμματος, αξίζει να σημειωθεί ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και στην ανάπτυξη νέου «stand-in» πυραύλου που θα πραγματοποιεί επιτυχημένα αεροπορικά πλήγματα κατά εχθρικών στόχων που δημιουργούν επιχειρησιακά περιβάλλοντα τύπου «anti-access / area-denial», γνωστά και ως «A2/AD», όπου δηλαδή στόχος είναι η άρνηση πρόσβασης και η άρνηση κατάληψης της περιοχής από τον αντίπαλο.

Ο χαρακτηρισμός «stand-in» στο νέο αυτό πύραυλο σημαίνει ότι αυτός θα εκτοξεύεται εντός της εμβέλειας των εχθρικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας και είναι ακριβώς το αντίθετο από τους πυραύλους «stand-off» που εκτοξεύεται από μεγάλες αποστάσεις και με ασφάλεια από εχθρική αναχαίτιση. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι το F-35 θα πρέπει να διεισδύσει εντός εχθρικού εναέριου χώρου και να χτυπήσει από μικρή απόσταση το στόχο, γεγονός όμως που αυξάνει και την πιθανότητα επιτυχημένου πλήγματος.