F-35: Αμερικανικό «χαστούκι» στην Τουρκία – Το πεντάγωνο έχει ήδη βρει νέους αγοραστές

Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, εξαιτίας της αγοράς του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, οι ΗΠΑ έχουν βρει εναλλακτικούς προμηθευτές «και για τις δώδεκα συνιστώσες που παράγει η Τουρκία για το μαχητικό αεροσκάφος Lockheed Martin», καθώς και αγοραστές.

Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του, Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη, το εκτελεστικό όργανο του Πετναγώνου, υπεύθυνο για το πρόγραμμα F-35, κατέθεσε στο Κογκρέσο αίτημα ώστε η Τουρκία να καταργηθεί εγκαίρως, μέχρι το Μάρτιο του 2020, από κάθε παράμετρο της εξοπλιστικής συμφωνίας. «Οι εταιρείες παραγωγής του F-35 έχουνε κάνει θεαματική πρόοδο στο να προσεγγίσουν νέους αγοραστές» τόνισαν οι αρμόδιοι.

«Ξεκινήσαμε δειλά πριν από ένα χρόνο, πολύ ήσυχα αλλά εσκεμμένα, λαμβάνοντας μέτρα για να βρούμε εναλλακτικές πηγές για όλα τα μέρη του αεροσκάφους που κατασκευάζονται στην Τουρκία, αλλά και για νέους αγοραστές», δήλωσε ο εκτελεστικός υπεύθυνος του προγράμματος, κ. Eric Fick. «Έχουμε πετύχει θεαματικά αποτελέσματα και στους δύο τομείς» υπογράμμισε.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τον αριθμό των εξαρτημάτων του μαχητικού που προμηθεύονται από την Τουρκία, δεν έχουν φτάσει ακόμη σε ένα επίπεδο πλήρους ανεξαρτησίας. Εκτός αυτού, «αγκάθι» παραμένει για τις ΗΠΑ το γεγονός πως έχει ήδη πληρώσει πολλά από τα εξαρτήματα που αναμένεται να παραλάβει μέχρι και τον Μάρτιο του 2020.

Παρόλα αυτά η εύρεση νέων αγοραστών και το ζωηρό ενδιαφέρον που υπάρχει από πολλές χώρες για την αγορά των μαχητικών F-35, δίνουν στις ΗΠΑ το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις, κάτι που εδώ και καιρό είχαν απολέσει.

Πηγή: Defense News