F-35: Από το εργοστάσιο κατευθείαν στις εναέριες μονομαχίες

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ επιβεβαίωσε την ικανότητα του νεότερου μαχητικού αεροσκάφους F-35 A να βρίσκεται απευθείας από το εργοστάσιο στη μάχη, πλήρως εξοπλισμένο και ετοιμοπόλεμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου, η 388η Πτέρυγα Μάχης έθεσε ένα ρεκόρ ταχύτητας για να φέρει σε απευθείας στρατιωτική επίδειξη ένα νεοαποκτηθέν αεροσκάφος F-35, κατευθείαν από την γραμμή παραγωγής. Το αεροσκάφος πραγματοποίησε άσκηση σε τοπικό εναέριο χώρο σε λιγότερο από πέντε ώρες μετά την παράδοση του από το εργοστάσιο.

Τα καινούργια αεροσκάφη F-35 εγκατέλειψαν λίγο μετά τις 8 π.μ. το εργοστάσιο της Lockheed Martin στο Φόλτ Γουέρθ, στο Τέξας, και στις 10 π.μ. και στις 3 μ.μ. είχαν ήδη απογειωθεί για την πρώτη τους αποστολή.

«Το πρόγραμμα παραγωγής και παράδοσης των μαχητικών F-35 A σχεδιάστηκε για να επιτρέπει την ταχεία εισαγωγή αεροσκαφών σε εναέριες αποστολές και τη γρήγορη χρήση τους», δήλωσε ο Col Michael Miles, διοικητής της ομάδας συντήρησης των μαχητικών αεροσκαφών. «Σπάσαμε όλα τα ρεκόρ ετοιμότητας με τα νέα αεροσκάφη F-35.»

Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι τα F-35 As θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν απευθείας από το εργοστάσιο για να πολεμήσουν, αν μια μεγάλη σύγκρουση οδηγήσει ποτέ αυτή την ανάγκη, δήλωσε ο Miles.

Το πρόβλημα μέχρι τώρα ήταν το λογισμικό που έπρεπε να περαστεί στα αεροσκάφη μετά την παράδοση τους. Πλέον, όταν ένα νέο F-35 A έρχεται από τη γραμμή παραγωγής, διαθέτει ήδη λογισμικό πτήσης-ελέγχου από την Πολεμική Αεροπορία.

Με κάθε εκπαιδευτική πτήση δημιουργούνται νέα δεδομένα που συλλέγονται στο Σύστημα Πληροφοριών Αυτονομίας των αεροσκαφών και είναι έτοιμα για τα μεταγενέστερα μοντέλα.

Πηγή: Defence Blog