F-35: Αυτό είναι το μέλλον των μαχητικών – Από την 5η στην 6η γενιά [pics/vid]

Τα αναβαθμισμένα Drones, ο συνεχής ανταγωνισμός, η τεχνητή νοημοσύνη, οι δυνατότητες λέιζερ, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι αισθητήρες που υφαίνονται στην άτρακτο των αεροσκαφών είναι μερικοί από τους τομείς για τους οποίους οι ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα τους στο μέλλον, αφήνοντας πίσω τα F-35 και κάνοντας σχέδια για τις δεκαετίες που έπονται.

Στα πρότυπα των ικανότατων, πάνοπλων μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35, η νέα γενιά μαχητικών της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας θα φέρει όλα τα καλά του προκατόχου της και ακόμα περισσότερα.

Νέα οπλικά συστήματα, ανιχνευτές λέιζερ, καινούργια ραντάρ, νέες δυνατότητες εναέριας κίνησης είναι μερικά από τα καινούργια πολεμικά συστήματα που υπόσχεται να έχει το μαχητικό 6ης γενιάς, που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

Οι ανακλυτές υποστηρίζουν πως οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα χρειαστούν δύο πρότζεκτ μαχητικών 6ης γενιάς, ένα για την πολεμική αεροπορία (USAF) και ένα για το ναυτικό (US NAVY)! H πρώτη βρίσκεται ήδη στην «αγορά» για τον αντικαταστάτη των F-35 ενώ το Ναυτικό ψάχνει να βρει όχι μόνο τον αντικαταστάτη των F-35C αλλά και των πανίσχυρων F/A-18 Super Hornet.

Φυσικά όλα αυτά παραμένουν σενάρια καθώς τα παραπάνω μαχητικά θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη.

Το μέλλον είναι Ευρωπαϊκό

Η Ιταλία εντάχθηκε στο σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη του μαχητικού Tempest «έκτης γενιάς» ως μέρος ενός ευρύτερου αμυντικού συντονισμού τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων.

Η Ιταλία υπέγραψε νωρίτερα φέτος την Επιστολή Προθέσεως (Letter of Intent – LoI) για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα μαχητικού επόμενης γενιάς Tempest, στα πλαίσια της αμυντικής έκθεσης «DSEI 2019» που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρετίζει ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Lorenzo Guerini, με το μήνυμα του υπουργείου να τονίζει τη «σημαντική εταιρική σχέση» της Ιταλίας και της Βρετανίας στον τομέα της αεροδιαστημικής.

Ο ίδιος ο Ιταλός αρχηγός είχε δώσει το μήνυμα: «Ο παλαιότερος στόλος μας, κυρίως αεροσκάφη τέταρτης γενιάς, ωθείται πολύ πέρα ​​από αυτό που θεωρήθηκε εφικτό μόνο πριν από δύο χρόνια, η τεχνολογική εξέλιξη δεν περιμένει κανέναν. Ταυτόχρονα ήμασταν από τους πρώτους που «αγκαλιάσαμε» τα F-35, μια τεχνολογική και πολεμική επανάσταση στον τομέα των αεροσκαφών», τόνισε ο Ιταλός Αρχηγός και συνέχισε, «αλλά ήρθε πλέον η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον».

Ο Αρχηγός Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Πασκάλε Πρεζιόσα, αναφέρθηκε στα πιθανά μελλοντικά σενάρια μάχης και πως χρειάζεται η αεροπορία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Η ικανότητα της αεροπορίας να είναι αποτελεσματική στα σενάρια που βρίσκονται μπροστά μας απαιτεί κάτι περισσότερο από την παρούσα τεχνολογία, αυτό μας οδηγεί στη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πρόκληση: στη δημιουργία ενός «όπλου» για την κυριαρχία μας όχι μόνο στον αέρα, στη θάλασσα και την ξηρά, αλλά εκεί που μεταφέρεται ο μοντέρνος πόλεμος, στον κυβερνοχώρο και το διάστημα!».

Σύμφωνα με πληροφορίες από National Interest