F-35: «Έγραψαν ιστορία» τα stealth μαχητικά στο HMS Queen Elizabeth [vid]

Μια πραγματική ιστορική στιγμή έγινε πραγματικότητα για το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό αλλά και την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 που εντάσσονται στο οπλοστάσιό τους.

Τα μαχητικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν και πραγματοποίησαν για πρώτη φορά πτήση από το κατάστρωμα του πιο ισχυρού και του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου στο βρετανικό στόλο, το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, στέλνοντας «ηχηρό μήνυμα» ισχύος προς πάσα κατεύθυνση.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 απογειώθηκαν από το κατάστρωμα του HMS Queen Elizabeth για πρώτη φορά, στο πλαίσιο επιχειρησιακών δοκιμών που έλαβαν χώρα στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η στιγμή – «ορόσημο»

Τα μαχητικά πέμπτης γενιάς της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας (RAF) και του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (Royal Navy) πραγματοποίησαν με επιτυχία δοκιμαστικές απογειώσεις, προσγειώσεις αλλά και αιωρήσεις από το κατάστρωμα του πανίσχυρου αεροπλανοφόρου.

Οι παραπάνω δοκιμές έγιναν προκειμένου να διαπιστωθεί η συμβατότητα των stealth μαχητικών με το κατάστρωμα και τις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι ικανό να φέρει μέχρι και εβδομήντα αεροσκάφη.

Στο πλαίσιο αυτών των δοκιμών, περιλαμβάνονται επίσης ο σχεδιασμός επιχειρήσεων και αποστολών αλλά και ο εξοπλισμός των αεροσκαφών με την χρήση του συστήματος «Highly Automated Weapon Handling System», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι διαφοροποιούνται από άλλες «αναπτυξιακού» χαρακτήρα δοκιμές , που είχαν γίνει το 2018 με την συμμετοχή αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων.

Η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα 

Οι δοκιμές με το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth πραγματοποιούνται από την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου «Westlant 19 Carrier Strike Group», ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, ο Υποναύαρχος Martin Connell δήλωσε ότι «η επιχειρησιακή ανάπτυξη της ομάδας κρούσης Westland 19, με stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για την Αεροπορία όσο και για το Ναυτικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ανακοινώσει επίσημα την αρχική επιχειρησιακή ικανότητα για την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου μέχρι το τέλος του 2020, ενώ εκτιμάται πως εντός του 2021 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη της 617 Μοίρας του HMS Queen Elizabeth και μιας Μοίρας του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο:

Πηγή: Shephardmedia