F-35: Έκλεισε το «deal» για τα συστήματα πρόωσης του stealth μαχητικού

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων F-35 αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο αναβάθμισης για τις δυνάμεις της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ «έκλεισε» πολύ σημαντική συμφωνία για τους προηγμένους κινητήρες που θα ενσωματωθούν στο stealth μαχητικό αεροσκάφος F-35 προκειμένου να διατηρήσει τα υψηλά επίπεδα επιχειρησιακής λειτουργίας.

Ειδικότερα, η γνωστός κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων Pratt και Whitney «έδωσε τα χέρια» με το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό και σύναψε σύμβαση ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα συστήματα πρόωσης F135.

Τι προβλέπει η σύμβαση

Η σύμβαση προβλέπει την παραγωγή και την παράδοση:

 

Επιπλέον, στη σύμβαση περιλαμβάνονται και λεπτομέρειες σχετικά με την μακροχρόνια παράδοση κατασκευαστικών στοιχείων, εξαρτημάτων και υλικών που σχετίζονται για  129 συστήματα πρόωσης F135-PW-100 και για 19 συστήματα πρόωσης F135-PW-600, τόσο στο πλαίσιο του αμερικανικού Υπουργείο Άμυνας και τους συμμετέχοντες του προγράμματος F-35, όσο και στο πλαίσιο των Στρατιωτικών Πωλήσεων Εξωτερικού (FMS).

Το σύστημα πρόωσης τύπου F135 της Pratt & Whitney έχει κατασκευαστεί για το stealth μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων F-35 Lightning II, ενώ έχει εξουσιοδοτηθεί και η παραγωγή των συστημάτων πρόωσης και για τα τρία διαφορετικά μοντέλα του F-35:

–> Του F-35A της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ

–> Του F-35B του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ

–> Του F-35C του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ

Το σύστημα πρόωσης F135 αποτελεί εξέλιξη και «συνέχεια» του αποδεδειγμένα αξιόπιστου και αποτελεσματικού κινητήρα F119, ο οποίος χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο εξίσου stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από: Defence Blog