F-35: H Lockheed Martin θα ενσωματώσει τους πυραύλους αντι-ραντάρ AGM-88G στα μαχητικά πέμπτης γενιάς

Η Lockheed Martin ανέλαβε σύμβαση για να ενσωματώσει τους πυραύλους αντί ραντάρ αέρος – εδάφους τύπου AGM-88G (High-speed Anti-Radiation Missile – HARM) στα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, οι δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το Ναυτικό των ΗΠΑ, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ και οι πελάτες ξένων στρατιωτικών πωλήσεων (FMS).

Η σύμβαση που υπεγράφη καλύπτει τις παραλλαγές F-35A, F-35B αλλά και F-35C των αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών για τη σύμβαση θα εκτελεστεί στο Τέξας, με αναμενόμενη ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2026.

Ο AGM-88 είναι ένας τακτικός πύραυλος αέρος – εδάφους που τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980. Λειτουργεί «κλειδώνοντας» την ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα εχθρικά ραντάρ, επιτρέποντάς του να παρακολουθεί και να καταστρέφει τον στόχο του ραντάρ.

Σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, το F-16C Fighting Falcon είναι το μόνο αεροσκάφος στο τρέχον απόθεμά του που χρησιμοποιεί το AGM-88. Η αναβαθμισμένη παραλλαγή του, AARGM, χρησιμοποιείται ήδη στα F-35, σε όλες τις παραλλαγές, καθώς και στα F/A-18C/D και στα Super Hornet των ΗΠΑ. Επίσης, οι πύραυλοι αυτοί βρίσκόνται σε υπηρεσία στην Αυστραλία, στην Αίγυπτο, στη Γερμανία, στην Ταϊβάν, στη Νότια Κορέα, στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.

Με πληροφορίες από: The Defense Post / Φωτογραφίες αρχείου