F-35: Η Δανία προετοιμάζεται για τα stealth μαχητικά της με…τις «Αστραπές» της USAF

Πέντε stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς τύπου F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ θα αναπτυχθούν και θα επιχειρήσουν από την αεροπορική βάση Skrydstrup στη Δανία, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά τόσο για την USAF όσο και για την σκανδιναβική χώρα, ένα γεγονός που αναδεικνύει την στρατηγικής σημασίας διαλειτουργικότητα των δυτικών συμμάχων εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, τα πέντε stealth μαχητικά θα βρίσκονται στην Δανία έως και τις 16 Μαρτίου, ως προετοιμασία για την άφιξη των πρώτων F-35 της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας από τις ΗΠΑ, τα οποία μάλιστα θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα μαχητικά τύπου F-16 των Δανών, που θα συνεχίσουν να επιχειρούν ακόμα περισσότερο μέχρι και το 2027,  λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση

Τα πέντε αμερικανικά F-35 θα χρησιμοποιηθούν για την διεξαγωγή εκπαιδευτικών ασκήσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Δανίας, με την σκανδιναβική χώρα να έχει ως στόχο την εξοικείωση των στρατιωτικών της με τα stealth μαχητικά, κάτι που δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας:

«Η επίσκεψη των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και του σχετικού προσωπικού είναι ένα σημαντικό μέρος της προετοιμασίας για να παραλάβουμε και να αρχίσουμε να επιχειρούμε με τα δικά μας F-35 που θα φτάσουν στην χώρα μας αργότερα φέτος. Επίσης, αποκτάμε επιχειρησιακή εμπειρία όταν πετάμε και επιχειρούμε μαζί στον αέρα, αλλά και όλη η διοικητική μέριμνα και υποστήριξη εδάφους με τα F-35 στην αεροπορική μας βάση, μας διδάσκει πολλά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δανία έχει έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 και προσωπικό σε αμερικανικό έδαφος, στην αεροπορική βάση Luke της Αριζόνα, όπου και εκπαιδεύονται από Αμερικανούς επιτελείς και πιλότους της USAF.

Ο λόγος, που οι Δανοί κρατούν τα μαχητικά τους στις ΗΠΑ και δεν πραγματοποιούν τέτοιου είδους εκπαιδευτικές ασκήσεις και δραστηριότητες στην χώρα τους, είναι ξεκάθαρα οικονομικός, αφού έτσι γλιτώνουν ακριβές επενδύσεις για την κατασκευή υποδομών και εγκαταστάσεων. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Δανίας θα παραλάβει συνολικά 27 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 μεταξύ 2021 και 2026, ενώ αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος από το 1997.