F-35: Η Lockheed Martin παρουσίασε το πρώτο stealth μαχητικό αεροσκάφος του Βελγίου [pics]

Αποκαλυπτήρια για το πρώτο stealth μαχητικό πολλαπλών ρόλων τύπου F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας του Βελγίου, με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin να παρουσιάζει σε ειδική τελετή το αεροσκάφος, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων του Βελγίου και των ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία της Πολεμικής Αεροπορία του Βελγίου, αφού σηματοδοτεί την μετάβαση στη νέα γενιά αεροπορικών δυνάμεων από τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 στα F-35, ενώ ακόμα ενισχύεται ο ρόλος και η θέση του Βελγίου εντός της συμμαχίας του NATO, κάτι που τόνισε και ο Βέλγος Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα ο Ναύαρχος Μισέλ Χόφμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η ένταξη του F-35 στη βελγική Πολεμική Αεροπορία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εκτελούμε επιτυχώς όλες τις αποστολές μας τις επόμενες δεκαετίες, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο NATO, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο».

Οι Βρυξέλλες δίνουν επίσης ιδιαίτερη έμφαση και στις θετικές επιπτώσεις που έχει η προμήθεια των stealth μαχητικών αφού στο πλαίσιο του προγράμματος Essential Security Interest (ESI), η Lockheed Martin θα μεταφέρει πρωτοποριακές τεχνολογίες, δεξιότητες και τεχνογνωσία σε εταιρείες της βελγικής αμυντικής βιομηχανίας, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίες υψηλής εξειδίκευσης.

Σύμφωνα με το εξοπλιστικό πρόγραμμα, το Βέλγιο αναμένεται να παραλάβει συνολικά 35 stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων τύπου F-35 A. Το αεροσκάφος που αποκαλύφθηκε στην πρόσφατη εκδήλωση με τον κωδικό «AY-01» θα πραγματοποιήσει δοκιμαστικές πτήσεις στην αεροπορική βάση Luke της Αριζόνα ώστε να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση πιλότων και των πληρωμάτων εδάφους και η Πολεμική Αεροπορία θα το παραλάβει του χρόνου.

Φωτογραφία από Πολεμική Αεροπορία Βελγίου