F-35: Η Northrop Grumman θα αναπτύξει τον νέο πύραυλο αέρος-εδάφους για τα stealth μαχητικά της USAF

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) ανέθεσε σύμβαση στη Northrop Grumman για να αναπτύξει έναν νέο πύραυλο αέρος-εδάφους για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Joint Strike Fighter, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η σύμβαση ύψους 705 εκατομμυρίων δολαρίων αφορά τη Φάση 2 του προγράμματος Stand-in Attack Weapon (SiAW) και στοχεύει στην αρχική επιχειρησιακή ικανότητα έως το 2026, αναφέρει η ανακοίνωση της Northrop.

Στην Φάση 1 του προγράμματος συμμετείχαν τρεις εταιρείες, η Northrop, η Lockheed Martin και η L3Harris. Η USAF έχει δηλώσει ότι η δεύτερη φάση του SiAW θα διαρκέσει από το 2024 έως 2026 και επικεντρώνεται στην κατασκευή του πρωτοτύπου του πυραύλου.

«Το SiAW της Northrop Grumman εκπληρώνει την επιθυμία της USAF για το πρώτο της πρόγραμμα απόκτησης και ανάπτυξης ψηφιακών όπλων», δήλωσε στην ανακοίνωση η Σούζαν Μπρους, αντιπρόεδρος προηγμένων όπλων της κατασκευάστριας εταιρείας. «Με τις εξειδικευμένες μας δυνατότητες ψηφιακής μηχανικής, αυτός ο πύραυλος επόμενης γενιάς αντιπροσωπεύει έναν προσαρμόσιμο, προσιτό τρόπο για τις ΗΠΑ να αγοράζουν και να εκσυγχρονίζουν όπλα».

Στο μεταξύ, η αμερικανική ΠΑ θα αγοράσει τους πυραύλους αντι-ραντάρ AARGM-ER (Advanced Anti-Radiation Guided Missile-Extended Range) της ίδιας εταιρείας για τα F-35, ως ενδιάμεση λύση.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του προϋπολογισμού της USAF για το οικονομικό έτος 2024, το συνολικό κόστος του προγράμματος ανάπτυξης πρωτοτύπων SiAW είναι 1,14 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει δοκιμές για την απόκτηση δυνατοτήτων και στη συνέχεια θα ενσωματωθεί στο F-35A, αν και δεν είναι σαφές σε ποιες άλλες πλατφόρμες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ο συγκεκριμένος πύραυλος.

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει 400 από τους πυραύλους μέχρι το 2028, ενώ συνολικά ο αιρθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει ως και τους 3.000 πυραύλους, σύμφωνα με τα έγγραφα του προϋπολογισμού, με συνολικό κόστος περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου