F-35: Η Τουρκία ψάχνει τρόπο να «τρυπώσει» ξανά στα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα;

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Lindsey Graham δήλωσε στις 22 Σεπτεμβρίου, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ότι θα ήθελε να δει την Τουρκία ξανά στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των μαχητικών stealth F-35, από το οποίο βγήκε τον Ιούλιο, μετά την αγορά των ρωσικών S-400.

«Προσπαθούμε να τους πάρουμε πίσω στο πρόγραμμα F-35», δήλωσε ο Γκράχαμ, στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, στη Νέα Υόρκη.

Η Τουρκία αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των αμερικανικών F-35 μετά την αγορά, και εγκατάσταση, των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την θέληση του να τιμωρήσει την Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ρωσίας, και ανακοίνωσε ο ίδιος την απομάκρυνση της Άγκυρας από το πρόγραμμα F-35 τον Ιούλιο.

Η διοίκηση του Τραμπ υποστήριξε ότι το σύστημα S-400 θα μπορούσε να εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και γι αυτό η Τουρκία δεν θα εξοπλίζονταν περαιτέρω.

Ο Ερντογάν δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια ούτε ζήτησε ελεημοσύνες. Μετά τον αποκλεισμό του από το πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, στράφηκε στην αμέσως επόμενη καλύτερη λύση, και σε αυτή που θα ενοχλούσε περισσότερο τις ΗΠΑ, στα ρωσικά Sukhoi SU-57 και SU-35. Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε στα λόγια αλλά μετέβη στη Ρωσία, όπου μαζί με τον πρόεδρο Πούτιν, είδε από κοντά τα ρωσικά μαχητικά.

Μία στρατηγική, και αν μη τι άλλο οικονομική, συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας απειλεί την θέση των ΗΠΑ στην περιοχή. Αυτός φαίνεται να να είναι και ο λόγος που η Αμερική αποφάσισε να αφήσει για λίγο το σκληρό πρόσωπο της και να προσεγγίσει το θέμα πιο διπλωματικά.

Ο Γκράχαμ συναντήθηκε με τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη πριν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στο Twitter, ο Graham είπε ότι μαζί με τον Erdoğan συζήτησαν μια πιθανή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών. «Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ, όχι μόνο όταν πρόκειται για τη Συρία αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Τα F-35 θα βελτίωναν τη θέση όλων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Στο πρόγραμμα είναι και η επικείμενη συνάντηση ανάμεσα σε Τραμπ και Ερντογάν αυτή την εβδομάδα.

Σε μια συνέντευξη που έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν είπε στο Reuters ότι θα συζητήσει με τον Τραμπ για την αγορά Patriot και F-35, προσθέτοντας ότι ο προσωπικός του δεσμός με τον ηγέτη των ΗΠΑ θα μπορούσε να ξεπεράσει την κρίση που προκλήθηκε από την αγορά του S-400.

Πηγή: Hurriyet Daily News