F-35: Η Τσεχία ψάχνεται να αντικαταστήσει τα μαχητικά Gripen – Ενδιαφέρεται και για Eurofighter Typhoon

Το αμερικανικό F-35 είναι η πρώτη επιλογή της Τσεχίας για την αντικατάσταση του στόλου των 14 μαχητικών αεροσκαφών Gripen, ανέφερε το τσέχικο μέσο ενημέρωσης Echo24, επικαλούμενο αμυντικές πηγές.

Η χώρα εξετάζει επίσης το Gripen E/F και το ευρωπαϊκό μαχητικό Eurofighter Typhoon για να αντικαταστήσουν το Jas-39 Gripen, του οποίου η 17ετής μίσθωση λήγει το 2027, πρόσθεσε το πρακτορείο με έδρα την Πράγα.

Η πιθανότητα να ανανεωθεί η ετήσια μίσθωση ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων κορώνων Τσεχίας (72 εκατομμύρια δολάρια) είναι χαμηλή, καθώς η χώρα αναζητά να αγοράσει ένα πιο σύγχρονο αεροσκάφος. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε τη σοβαρότητα της προσπάθειας, ανέφερε το δημοσίευμα.

Το F-35 θεωρείται η καλύτερη επιλογή, καθώς είναι το «πιο σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο», ικανό να εξυπηρετήσει την Τσεχική Πολεμική Αεροπορία για άλλες τέσσερις δεκαετίες, έγραψε το Echo24 , επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Άμυνας.

Η πηγή ουσιαστικά απέκλεισε το μαχητικό αεροσκάφος F-16, αποκαλώντας το «τεχνολογικά ισοδύναμο με το Jas-39» που έχει ήδη η Πολεμική Αεροπορία στην Τσεχία.

Το F-35 πέμπτης γενιάς αναμένεται να κοστίζει περίπου 85 έως 90 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα και η αγορά θα γίνει απευθείας από την αμερικανική κυβέρνηση.

Η χώρα επιθυμεί να αγοράσει 24 αεροσκάφη F-35, προσθέτοντας άλλη μια τακτική μοίρα στον στόλο της.

Με πληροφορίες από: Defense Post / Φωτογραφία αρχείου