F-35: Η USAF προσπαθεί να «συναρμολογήσει» ένα αεροσκάφος από δύο μη επιχειρησιακά μαχητικά [pics]

Οι ειδικοί συντήρησης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) αναλαμβάνουν το «φαινομενικά αδύνατο έργο» να «συναρμολογήσουν» δύο μαχητικά F-35 Lightning II που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε ένα ενιαίο, επιχειρησιακό αεροσκάφος.

Με το όνομα «Έργο Franken-bird», μια ομάδα εμπειρογνωμόνων F-35 από τη Lockheed Martin, το Ogden Air Logistics Complex και την 388 Πτέρυγα Μάχης έχουν αναλάβει αυτό το έργο που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμη. «Αυτό είναι μια πρωτοπορία για το πρόγραμμα των F-35 και ένα πολύ συναρπαστικό έργο», δήλωσε ο διευθυντής συντήρησης του F-35 Joint Program Office (JPO), Dan Santos.

Το JPO αποφάσισε να ανακατασκευάσει το αεροσκάφος AF-211, το οποίο υπέστη ζημιές εξαιτίας μια αποτυχημένης προσγείωσης τον Ιούνιο του 2020. Το κατεστραμμένο τμήμα του αεροσκάφους θα αντικατασταθεί με το μη κατεστραμμένο τμήμα από το αεροσκάφος AF-27, το οποίο υπέστη σοβαρή πυρκαγιά στον κινητήρα το 2014.

Το JPO έχει επαναχρησιμοποιήσει λειτουργικά εξαρτήματα από κατεστραμμένα F-35 στη συντήρηση των αεροσκαφών τα τελευταία χρόνια, αλλά κάτι παρόμοιο δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν.

Επιπλέον, σε αντίθεση με προηγούμενα έργα, ο επικεφαλής μηχανικός της Lockheed Martin, Scott Taylor, είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι μοναδική λόγω της «σχολαστικής τεκμηρίωσής της», η οποία θα αποτελέσει τη βάση των μελλοντικών διαδικασιών συντήρησης των F-35.

«Όλα τα τμήματα του αεροσκάφους μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να επανασυνδεθούν θεωρητικά, αλλά δεν έχει γίνει ποτέ πριν», είπε. «Αυτό είναι το πρώτο F-35 ‘Franken-bird’ μέχρι σήμερα. Γράφουμε ιστορία».

Για την εκτέλεση του έργου, έχουν αναπτυχθεί εντελώς νέα, εξειδικευμένα εργαλεία, εξαρτήματα και εξοπλισμός με πιθανή μελλοντική χρήση.

Το έργο εκτελείται στο Ogden Air Logistics Complex στην αεροπορική βάση Hill. Το έργο είναι αρκετούς μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση τον Μάρτιο του 2025, δήλωσε το Κέντρο Διαχείρισης Κύκλου Ζωής της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου