F-35: Και επίσημα εκτός προγράμματος η Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενημερώσει επίσημα την Τουρκία ότι έχει αφαιρεθεί από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, ανέφερε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ολοκλήρωσαν το μνημόνιο συνεννόησης του 2006 που είχε υπογραφεί από εννέα χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Οι υπόλοιποι οκτώ εταίροι υπέγραψαν ένα νέο μνημόνιο συμφωνίας και η νέα κατάσταση διαβιβάστηκε στην Άγκυρα. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Δανία και η Νορβηγία είναι οι υπογράφοντες το τελευταίο μνημόνιο.

Η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 stealth μαχητικά F-35, ενώ κατασκεύαζε και κάποια εξαρτήματά τους, αλλά απομακρύνθηκε από το πρόγραμμα το 2019 αφού αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα S-400.

Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία για τα S-400, με στόχο την αμυντική βιομηχανία και τους ανώτερους υπαλλήλους του τομέα.

Η Άγκυρα είχε προσλάβει την αμερικανική δικηγορική εταιρεία Arnold & Porter για να ασκήσει πιέσεις για επανεισδοχή στο πρόγραμμα.

Πηγή: duvarenglish.com