F-35: Καθυστερήσεις και στο νέο κινητήρα του stealth μαχητικού – Θα παραδοθεί το 2029

Ο βελτιωμένος κινητήρας F-135 της Pratt & Whitney που προορίζεται για τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στη φάση σχεδιασμού.

Μια βασική αναθεώρηση σχεδιασμού για την αναβάθμιση του κινητήρα θα πραγματοποιηθεί αρκετούς μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ «προσθέτει» άλλο ένα επίπεδο αναθεώρησης στη διαδικασία.

Στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας Pratt & Whitney ότι η προκαταρκτική αναθεώρηση του προγράμματος Engine Core Upgrade αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2024. Αμερικανός αξιωματούχος του προγράμματος των F-35 ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που καθυστερούν την αναβάθμιση, απλώς η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία «θέλει να είναι πιο προσεκτική» στη διαδικασία. Έτσι, ο κινητήρας αναμένεται να παραδοθεί πλέον το 2029. 

Το πρόγραμμα έχει σκοπό να δώσει στα F-35 περισσότερη ισχύ και ικανότητα ψύξης. Αυτό θα είναι για την νέα αναβαθμισμένη έκδοση του μαχητικού, γνωστό ως Block 4, το οποίο θα επιτρέψει στο μαχητικό να μεταφέρει περισσότερα όπλα, καθώς και να βελτιώσει τη στόχευση, την ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου και τους αισθητήρες.

Ωστόσο, και οι αναβαθμίσεις στο ίδιο το μαχητικό για τη νέα έκδοση αντιμετωπίζει καθυστερήσεις, με έναν Αμερικανό αξιωματούχο να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι αναβαθμίσεις του Block 4,  που θα επιτρέψουν στο F-35 να μεταφέρει περισσότερα όπλα, να αναγνωρίζει καλύτερα στόχους και να βελτιώνει τις δυνατότητές του ηλεκτρονικού πολέμου, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα», γράφει ο Αμερικανός αξιωματούχος στην αναφορά του».

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI