F-35: Λιγότερα stealth μαχητικά θα παραδοθούν το 2023 – Νέες καθυστερήσεις και για την αναβαθμισμένη έκδοση TR-3

Η Lockheed Martin ανακοίνωσε, χθες Τετάρτη, ότι μειώνονται οι προοπτικές παράδοσης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και θα καθυστερήσει και η παράδοση του λογισμικού Technology Refresh 3 (TR-3).

Η Lockheed Martin δήλωσε ότι αναμένει να παραδώσει 97 αεροσκάφη το έτος 2023, ενώ η προηγούμενη εκτίμησή της ήταν πως θα παρέδιδε μεταξύ 100 και 120 μαχητικών.

Επίσης, η αμερικανική εταιρεία αναμένει να παραδώσει το πρώτο της τζετ στην αναβαθμισμένη έκδοση TR-3 μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του επόμενου έτους. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι η παράδοση του λογισμικού θα γινόταν το 2023.

«Η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πυρήνα επεξεργαστή L3Harris (ICP) έχει προκαλέσει τις περισσότερες καθυστερήσεις λόγω απροσδόκητων προκλήσεων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υλικού και λογισμικού, τις δοκιμές ενοποίησης εξαρτημάτων και συστήματος και τις δοκιμές πιστοποίησης. Οι προκλήσεις ανάπτυξης υλικού επηρέασαν την ενσωμάτωση του λογισμικού», δήλωσε εκπρόσωπος της Lockheed.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Lockheed είχε ανακοινώσει ότι η ολοκλήρωση των δοκιμών ενσωμάτωσης λογισμικού θα προκαλούσε πιθανώς καθυστερήσεις στο αναβαθμισμένο μαχητικό.

«Ο αριθμός των παραδόσεων F-35 για το 2024 θα εξαρτηθεί από το πότε θα παραδοθεί το πρώτο αεροσκάφος TR-3 και από τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποδοχής από τον πελάτη», ανέφερε η εταιρεία.

Η Lockheed πρόσθεσε ότι παράγει τα stealth μαχητικά με ρυθμό 156 ετησίως και αναμένει να συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό ενώ εργάζεται για την οριστικοποίηση της ανάπτυξης και δοκιμών λογισμικού για το λογισμικό TR-3.

Με πληροφορίες από: Reuters, Breaking Defense / Φωτογραφία αρχείου