F-35: Με το drone αυτό θέλουν οι Κινέζοι να «διαλύσουν» τα stealth μαχητικά

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 είναι ο «φόβος και ο τρόμος» των αντιπάλων των ΗΠΑ, με την Ρωσία και την Κίνα να βρίσκονται σε στάδιο παραγωγής των δικών τους αεροσκαφών επόμενης γενιάς, όπως το Su-57 και το J-20 αντίστοιχα.

Ωστόσο φαίνεται πως το Πεκίνο σκέφτηκε έναν «εναλλακτικό τρόπο» για να αντιμετωπίσει τα πανίσχυρα αμερικανικά αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας ένα νέο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα, το οποίο παρουσίασε στην Διεθνή Αεροδιαστημική Έκθεση Μόσχας MAKS-2019.

Το νέο αυτό drone που ονομάζεται «LJ-I» έχει μήκος 4,7 μέτρα και πλάτος 2,5 μέτρα, ενώ είναι οικονομικά αποδοτικό, όπως αναφέρουν οι Κινέζοι, ενώ σε μεγάλους αριθμούς μπορούν να διαμορφώσουν έναν ισχυρό σχηματισμό, που μπορούν να να εμπλακούν σε καταστάσεις αερομαχίας.

Αυτά τα χαρακτηριστικά επιτρέπουν στο κινεζικό αυτό drone να πετύχει την αποστολή του που είναι «διπλή», δηλαδή αφενός να λειτουργήσει ως «στόχος» στα βλήματα του F-35, αφετέρου ένα LJ-1 από τον σχηματισμό που θα δέχεται επίθεση, να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα στα stealth μαχητικά αεροσκάφη, όπως αναλύουν Κινέζοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες στην εφημερίδα Global Times.

Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτή η «εναλλακτική ιδέα» του Πεκίνου ήδη εφαρμόζεται υπό το πρόγραμμα «Loyal Wingman» από την Αυστραλία, αλλά και από τις ΗΠΑ με το XQ-58A Valkyrie drone.

Με το drone αυτό στο οπλοστάσιό της, η Κίνα θα μπορούσε να εφαρμόσει ειδικές τακτικές και μεθόδους αντιμετώπισης των εχθρικών stealth μαχητικών αεροσκαφών, αποκτώντας ιδιαίτερα χρήσιμη εμπειρία και για τους ίδιους.

Με πληροφορίες από: Sputnik / Φωτογραφία αρχείου Reuters