F-35: Μόνο το 55% του στόλου των stealth μαχητικών είναι επιχειρησιακό, αποκαλύπτει το GAO

Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) διαπίστωσε ότι μόνο λίγο περισσότερα από τα μισά stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 της χώρας είναι επιχειρησιακά από τον Μάρτιο του 2023.

Σε μια εκτεταμένη έκθεση 96 σελίδων που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα, η υπηρεσία υποστηρίζει ότι το ποσοστό ικανότητας αποστολής του αεροσκάφους – ή το ποσοστό χρόνου που το αεροσκάφος μπορεί να εκτελέσει αποτελεσματικά μια από τις εργασίες του – ήταν περίπου 55%.

Τα ποσοστά είναι «πολύ χαμηλότερα» από τους στόχους του 90% για το F-35A και 85% για τις δύο παραλλαγές B και C. Οι κύριοι παράγοντες για τη σχετικά χαμηλή απόδοση, σύμφωνα με την έκθεση, είναι τα προβλήματα στην συντήρηση των αεροσκαφών, η οποία είναι δύσκολη και δαπανηρή.

Επιπλέον, ο ανεπαρκής εφοδιασμός του αμερικανικού στρατού με ανταλλακτικά F-35 και η υπερβολική εξάρτηση από τις κατασκευάστριες εταιρείες συνέβαλαν στο χαμηλό ποσοστό ικανότητας αποστολής του στόλου. Το GAO δημοσίευσε αρκετές συστάσεις για τη βελτίωση του ποσοστού ικανότητας αποστολής των αμερικανικών F-35, συμπεριλαμβανομένης της επανεκτίμησης των υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών.

Ανέφερε επίσης ότι το Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35 πρέπει να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση ή ο ανάδοχος θα πρέπει να αναλάβει την κύρια ευθύνη για τη συντήρηση του αεροσκάφους. Θα πρέπει να ληφθεί αμέσως μια τελική απόφαση σχετικά με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν. Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ συμφώνησε με όλες τις συστάσεις του GAO.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου