F-35: Νέα ενίσχυση του Ισραήλ με τα stealth μαχητικά «Adir» [pics]

Το stealth μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35 μπορεί να θεωρείται ως το «διαμάντι» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ωστόσο υπάρχει μια ειδική έκδοση του μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο χρησιμοποιεί μόνο μια αεροπορική δύναμη στον κόσμο και δεν είναι η αμερικανική αεροπορία.

Το Ισραήλ προχώρησε στην απόκτηση  δύο ακόμα μαχητικά F-35 τύπου «Adir», τα οποία είναι ειδικά διαμορφωμένα για την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, με αποτέλεσμα να ενισχύεται σημαντικά τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά ο στόλος των stealth αεροσκαφών.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι στις 14 Ιουλίου η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία απέκτησε δύο νέα αεροσκάφη F-35 «Adir». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, δύο ακόμα αεροσκάφη F-35» Adir «προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Nevatim. Τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στον στόλο αεροσκαφών, ο οποίος είναι λειτουργικός στο πλαίσιο της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 «.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς αποκτήθηκαν για να εξασφαλίσουν την «αεροπορική υπεροχή της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας σε όλες τις αποστολές της, κυρίως για την άμυνα και ασφάλεια του κράτους και του εναέριου χώρου του».

Η συμφωνία αγοράς προβλέπει την παράδοση 50 μαχητικών αεροσκαφών, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2016 και αναμένεται πως μέχρι το τέλος του 2019, το Ισραήλ θα διαθέτει είκοσι F-35.

Στη συνέχεια, οι Ισραηλινοί δήλωσαν χαρακτηριστικά πως «η συνεχιζόμενη απόκτηση του αεροσκάφους F-35 είναι μια άλλη έκφραση της μακροπρόθεσμης στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών», ενώ υπογράμμισαν πως η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ήταν η πρώτη στον κόσμο εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, που χρησιμοποιήσει και επιχειρεί με το F-35 «Adir».

Με πληροφορίες από: Defence Blog / Φωτογραφίες από IAF