F-35: Οι κινητήρες F135 της Pratt & Whitney αναβαθμίζονται με χρηματοδότηση των ΗΠΑ

Η Pratt & Whitney έλαβε συμβόλαιο ύψους 66 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες σχεδιασμού για το πρόγραμμα αναβάθμισης του κινητήρα F135, που τροφοδοτεί τα stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35.

Η συμφωνία παρέχει πρόσθετη χρηματοδότηση για τη μηχανική σχεδίασης της πρωτοβουλίας, τη διαχείριση προγραμμάτων, τις αγορές υλικού, την ανάπτυξη τεχνολογίας, τη μείωση του κινδύνου και την ενσωμάτωση συστημάτων όπλων.

Η αρχική σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των κινητήρων όλων των παραλλαγών των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II ανατέθηκε στην εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2022. Τον περασμένο Μάρτιο, η Pratt & Whitney υπέγραψε σύμβαση 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή και παράδοση επιπλέον κινητήρων F135 για τον στόλο των ΗΠΑ.

«Ένα εκσυγχρονισμένο F-35 χρειάζεται έναν εκσυγχρονισμένο κινητήρα για να το υποστηρίξει», δήλωσε η αμερικανική αντιπροωπεία.

«Η αναβάθμιση του F135 είναι η σωστή απόφαση για την υποστήριξη των εθνικών μας αμυντικών προτεραιοτήτων και της αμυντικής βιομηχανικής μας βάσης», πρόσθεσε.

Ο «πόλεμος» Pratt&Whitney με την Lockheed Martin για τους κινητήρες

Η απόφαση έρχεται σχεδόν έναν μήνα μετά τον «πόλεμο» που ξέσπασε ανάμεσα στην Pratt & Whitney και τη Lockheed Martin για τους κινητήρες των F-35.

Ο Γκρεγκ Ούλμερ, διευθύνων σύμβουλος της Lockheed Martin, δήλωσε κατά την διάρκεια της Αεροπορικής Έκθεσης στο Παρίσι, ότι το F-35 χρειάζεται έναν νέο κινητήρα ειδικά για αυτό και κατέκρινε την απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος κινητήρα. Υποστήριξε ότι ένας νέος κινητήρας θα προσέδιδε στο stealth μαχητικό περισσότερη ισχύ και ψύξη, κάτι που απαιτείται για την αναβάθμισή του στο επίπεδο Block 4.

Η εταιρεία που κατασκευάζει τους κινητήρες F135 κατηγόρησε την Lockheed ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τον αμερικανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της να αποκτήσει προηγμένα αεροσκάφη μάχης stealth έκτης γενιάς.

Η Pratt & Whitney, μια θυγατρική της Raytheon, πίεζε τις ΗΠΑ να συνεχίσουν με το πρόγραμμα Engine Core Upgrade. Μετά τις δηλώσεις του Ούλμερ, κατηγόρησε την Lockheed ότι υπονομεύει την απόφαση του Πενταγώνου να βελτιώσει το τρέχον σύστημα πρόωσης και τις προσπάθειες του στρατού για εκσυγχρονισμό.

Μετά την αναβάθμιση των κινητήρων και οι τρεις παραλλαγές των F-35 που υπάρχουν στον αμερικανικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται σε υπηρεσία με το Σώμα Πεζοναυτών και το Ναυτικό των ΗΠΑ, θα λάβουν επίσης αναβαθμισμένους F135.

Πιθανότατα, οι χώρες που επιχειρούν το αμερικανικό μαχητικό πέμπτης γενιάς, ή θα λάβουν αεροσκάφη στο μέλλον, όπως η Ελλάδα, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά των ΗΠΑ και οι αναβαθμισμένοι κινητήρες θα ενσωματωθούν σε μελλοντικά F-35 νέας παραγωγής.

Με πληροφορίες από: The Defense Post, The Drive / Φωτογραφία αρχείου Reuters