F-35: Πως μια ομάδα συντήρησης της USAF «έβγαλε άχρηστο» έναν κινητήρα F135 αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων

Η επιτροπή διερεύνησης ατυχημάτων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF) εξέδωσε μια έκθεση που εξηγεί πώς μία ομάδα συντήρησης κατέστρεψε έναν κινητήρα F135 ενός stealth μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35.

Η αναφορά περιγράφει λεπτομερώς την αλληλουχία των γεγονότων που οδήγησαν στην καταστροφή ενός κινητήρα F-135-PW-100 της Pratt & Whitney, αξίας 14 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ατύχημα συνέβη τον Μάρτιο του περασμένου έτους στην αεροπορική βάση Luke στην Αριζόνα. Εκεί, μια ομάδα συντήρησης από την 62η Μονάδα Συντήρησης Αεροσκαφών, ανέλαβε να κάνει έναν τυπικό έλεγχο του συστήματος πρόωσης του αεροσκάφους.

Η διαδικασία του ελέγχου απαιτούσε να χρησιμοποιηθεί ένας φακός για να βοηθήσει τους συντηρητές να βλέπουν καλύτερα μέσα στο F-35. Αφού έκαναν τις απαραίτητες διαδικασίες, οι συντηρητές έβαλαν «μπροστά» τον κινητήρα για 13 λεπτά, για να δουν ότι λειτουργεί κανονικά.

Αφού δεν διαπίστωσαν κανένα πρόβλημα, την ώρα που έκλεισαν τον κινητήρα άρχισαν να ακούγονται «περίεργοι θόρυβοι».

Ένας από τους συντηρητές εντόπισε ζημιά στα πτερύγια του κινητήρα. «Νομίζω άφησα μέσα τον φακό», φέρεται να είπε ο συντηρητής, σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής της USAF.

Η επιτροπή ατυχημάτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο φακός χειρός προκάλεσε πράγματι τη ζημιά στο αεροσκάφος. «Η αποτυχία συμμόρφωσης με τις οδηγίες Τεχνικών Δεδομένων, πριν από την εκκίνηση του κινητήρα, οδήγησε σε ζημιά στον F135», προστίθεται στην αναφορά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εκτιμώμενη ζημιά στον κινητήρα είναι περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: Forbes / Φωτογραφίες αρχείου